Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

MPSVR a SNSĽP podpísali memorandum o spolupráci

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Hlavným cieľom memoranda je poskytovať poradenstvo a vzdelávanie v oblasti dodržiavania ľudských práv a slobôd, rovnakého zaobchádzania a ochrany pred diskrimináciou.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR a Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP) budú spolupracovať pri uplatňovaní ľudských práv a slobôd pre dôstojný život ľudí. Riaditeľka Odboru horizontálnych princípov na MPSVR Dagmar Litterová a riaditeľka SNSĽP Silvia Porubänová podpísali Memorandum ľudských práv a dodržiavania horizontálnych princípov. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa rezortu práce Michaela Slivková Kirňaková.

Hlavným cieľom memoranda je poskytovať poradenstvo a vzdelávanie v oblasti dodržiavania ľudských práv a slobôd, rovnakého zaobchádzania a ochrany pred diskrimináciou.

"Oficiálny krok pre spustenie spolupráce medzi oboma inštitúciami sa začal symbolicky - pri príležitosti Medzinárodného dňa stromov 20. 10. 2021. Práve strom je znakom života, rovnako ako je dôležité uplatňovanie ľudských práv a slobôd pre dôstojný život každého z nás," napísal rezort práce.

Spolupráca sa sústredí na poradenstvo a vzdelávacie aktivity z oblasti uplatňovania ľudských práv a slobôd, dodržiavanie Ústavy Slovenskej republiky s dôrazom na rovnaké zaobchádzanie, na ochranu pred diskrimináciou, zabezpečenie prístupnosti v súlade s článkom deväť Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím a dodržiavanie Charty základných práv Európskej únie.

Obe strany sa pri uplatňovaní memoranda sústredia na dodržiavanie horizontálnych princípov v rámci implementácie fondov v Programovom období 2021 – 2027.