Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Rezort práce: Cez systém skrátenej práce odišlo firmám 14 mil. eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zo systému skrátenej práce môže čerpať podporu zamestnávateľ, ktorý pre nepriaznivú situáciu nemôže svojim zamestnancom dočasne prideľovať prácu.

Bratislava 10. augusta (TASR) - Prostredníctvom systému skrátenej práce za prvé mesiace jeho fungovania zamestnávatelia načerpali sumu viac ako 14 miliónov eur na viac ako 55.000 zamestnancov. Informoval o tom v stredu tlačový odbor Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

Žiadosti sa podľa okolností podávajú na Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny, prípadne na príslušné úrady práce. "Celkovo vyplatilo ústredie práce k 8. augustu tohto roku podporu 14.138.565,56 eura, čím ušetrilo čiastočné mzdové náklady zamestnávateľov na 54.865 zamestnancov," vyčíslilo ministerstvo. Úrady práce vyplatili k rovnakému dátumu celkovú finančnú podporu 138.589,42 eura pre 725 zamestnancov.

Zákon o podpore v čase skrátenej práce ako trvalý nástroj na ochranu pracovných miest podľa MPSVR plynule nahradil dočasnú finančnú pomoc zamestnávateľom cez projekt Prvá pomoc. Nadobudol účinnosť 1. marca tohto roku.

Zo systému skrátenej práce môže čerpať podporu zamestnávateľ, ktorý pre nepriaznivú situáciu nemôže svojim zamestnancom dočasne prideľovať prácu. Vďaka štátnej podpore sa podľa rezortu práce zamestnávateľovi výrazne znižujú mzdové náklady, a preto nemusí zamestnancov prepúšťať. Skráti sa im pracovný čas, ale dostávajú väčšinu príjmu.

Podmienkou podpory je obmedzenie činnosti vplyvom dočasného vonkajšieho faktora, ktorý má negatívny vplyv na prideľovanie práce a nebolo možné ho predpokladať ani mu zabrániť. Ak je tým faktorom mimoriadna situácia, výnimočný alebo núdzový stav, o jednotlivých žiadostiach rozhoduje príslušný úrad práce. Zamestnávateľ je povinný predložiť k žiadosti dôkazy o tom, ako vonkajší faktor ovplyvnil prideľovanie práce, vysvetľuje MPSVR.

V prípade okolností vyššej moci sa žiadosť podáva na ústredie práce a rozhoduje o nej komisia. Najčastejšími faktormi obmedzenia činnosti boli v tomto prípade nedostatok polovodičov a vojna na Ukrajine. Medzi žiadateľmi boli aj spoločnosti, ktoré sú obmedzené sankciami voči Rusku. O podporu v čase skrátenej práce žiadajú najmä automobilky a spoločnosti súvisiacich odvetví, napríklad výrobcovia prvkov karosérie, plastov, sedačiek a svetlometov, tiež spoločnosti prepravujúce súčiastky na výrobu, vymenúva rezort práce.

Najčastejšou chybou u žiadateľov je nevyplnenie klasifikácie ekonomických činností alebo uvedenie neúplných údajov o štatutárnych zástupcoch spoločností. Tieto chyby nepredstavujú prekážky v podpore.

Chybou, ktorá môže mať za následok neschválenie žiadosti, je nedostatočne preukázaná príčinná súvislosť medzi vonkajším faktorom a obmedzením činnosti do takej miery, že sa dostal do času skrátenej práce, upozorňuje MPSVR. Prerušenie konania spôsobujú aj chýbajúce splnomocnenia osôb alebo chýbajúca elektronická konverzia splnomocnenia.

Ministerstvo odporúča žiadateľom, aby si preštudovali stránku www.skratenapraca.gov.sk, kde nájdu aj vzory žiadosti.