Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

ANALÝZA: Dostupné poradenstvo zvyšuje využitie osobného bankrotu

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Výsledky štúdie považuje rezort práce za ďalšie potvrdenie významu projektu zriadenia bezplatných dlhových poradní na úradoch práce, ktoré sú blízko klientom po celom Slovensku.

Bratislava 31. januára (TASR) - Lepšia dostupnosť centier právnej pomoci zvyšuje využitie osobného bankrotu občanmi s exekúciami a pomáha im tak vyjsť z dlhovej pasce. Ukázala to štúdia Inštitútu sociálnej politiky (ISP), ktorá skúmala vplyv geografickej dostupnosti takýchto centier na dopyt po bankrotoch. Informovala o tom v pondelok hovorkyňa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Monika Hnilicová.

Legislatívna úprava osobného bankrotu účinná od marca 2017 zjednodušila a sprístupnila podstúpenie bankrotu aj ľuďom bez príjmu a majetku. "Výsledkom tejto reformy bol skokovitý nárast počtu ľudí, ktorým osobný bankrot umožnil vymaniť sa z dlhovej pasce. Základnou podmienkou, ktorú musí splniť každý záujemca o osobný bankrot, je aspoň jedna exekúcia vedená voči nemu dlhšie ako rok a podanie návrhu na osobný bankrot cez centrá právnej pomoci," vysvetlila hovorkyňa.

Štúdia ISP odhaduje čistý efekt dobrej dostupnosti siete centier na bankrotovosť obyvateľov na 3,3 osobných bankrotov na 1000 obyvateľov. "Tento efekt je pomerne významný: koncom roka 2019 bolo na Slovensku v priemere 6,3 bankrotov na 1000 obyvateľov, takže blízkosť centier právnej pomoci zvyšovala bankrotovosť o 52 % celoštátneho priemeru," porovnala Hnilicová.

Výsledky štúdie považuje rezort práce za ďalšie potvrdenie významu projektu zriadenia bezplatných dlhových poradní na úradoch práce, ktoré sú blízko klientom po celom Slovensku. Tých funguje v súčasnosti už osem - v Bratislave, Trnave, Nitre, Trenčíne, Poprade, Banskej Bystrici, Lučenci a Prešove. Najbližšie plánované otváranie ďalších dlhových poradí je po 1. februári vo Zvolene, Košiciach, Michalovciach a Vranove nad Topľou. Bezplatných dlhových poradní bude v rámci Slovenska 46. Sídliť budú v mieste pôsobnosti úradov práce, sociálnych vecí a rodiny alebo ich pobočiek, ale nie v tých istých budovách.