Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Počet národných víz pre pracovníkov z tretích krajín nezvýšia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

V predmetných povolaniach sa môžu štátni príslušníci tretích krajín zamestnať aj na základe štandardných pobytových dokladov.

Bratislava 22. augusta (TASR) - V pondelok (21. 8.) na zasadnutí Hospodárskej a sociálnej rady SR rokovali sociálni partneri aj o návrhu nariadenia týkajúceho sa udeľovania národných víz štátnym príslušníkom vybraných tretích krajín s cieľom zamestnať ich v priemyselnom sektore. Celkový počet národných víz sa však nezvýši. V utorok to pripomenulo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

"V rámci medzirezortného pripomienkového konania zástupcovia zamestnávateľov žiadali zvýšenie celkového počtu národných víz. Požadované zvýšenie však nie je možné z dôvodu kapacitných možností priamych vykonávateľov nariadenia. Po vyčerpaní kvóty s ohľadom na aktuálnu situáciu na trhu práce bude prehodnotená potreba zvýšenia počtu udelených národných víz," uviedol rezort práce.

V predmetných povolaniach sa môžu štátni príslušníci tretích krajín zamestnať aj na základe štandardných pobytových dokladov. Členovia Hospodárskej a sociálnej rady SR vyjadrili súhlas aj s nadobudnutím účinnosti návrhu nariadenia od 1. októbra 2023 alebo dňom vyhlásenia nariadenia v zbierke zákonov, ak k nemu dôjde po tomto dátume.

Právna úprava je reakciou na nedostatok pracovnej sily v priemysle, predovšetkým v automobilovom odvetví a príslušných subdodávateľských reťazcoch. Vybrané profesie v predmetnom návrhu nariadenia sú dlhodobo identifikované ako nedostatkové. Na základe pripomienok od sociálnych partnerov bol okruh navrhovaných zamestnaní rozšírený.

Ďalším bodom rokovaní bol stav energetickej pomoci pre energeticky náročné podniky. Zástupcovia zamestnávateľov žiadali Ministerstvo hospodárstva (MH) SR o vyjasnenie prípravy dotácie na pokrytie dodatočných nákladov v dôsledku zvýšenia cien elektriny a plynu. Ministerstvo uviedlo, že predloží na rokovanie vlády návrh na riešenie kompenzácie taríf za obdobie január až apríl tak, aby dosiahli minuloročnú úroveň identicky, ako je to pri domácnostiach.

Posledným bodom rokovania bolo prerokovanie Vyhlášky Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ktorou sa ustanovuje cenová regulácia v oblasti podpory výroby elektriny a súvisiacich podmienok vykonávania regulovaných činností. Všetky strany sa dohodli na podpore účinnosti vyhlášky od 1. októbra 2023, s podmienkou ďalších rokovaní na vyjasnenie konkrétnych bodov vyhlášky.