Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Krajniak: 1.dávku vakcíny dostali takmer už všetci záujemcovia zo ZSS

Na snímke tabuľa s nápisom na budove, v ktorej sídli Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR na Špitálskej ulici v Bratislave Foto: TASR - Jaroslav Novák

Rezort podotkol, že očkovaní zamestnanci a klienti ZSS si budú môcť od pondelka (24. 5.) požiadať o vydanie očkovacieho certifikátu cez www.korona.gov.sk.

Bratislava 20. mája (TASR) - Prvú dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 dostalo takmer už 100 % záujemcov zo zariadení sociálnych služieb (ZSS). Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Michaela Slivková Kirňaková. Od spustenia vakcinácie v ZSS uplynulo päť mesiacov.

"K 20. máju 2021 dostalo prvú dávku 39.505 ľudí (95,89 %), druhú 35.523 (83,67 %). MPSVR eviduje už iba šesť zariadení s mimoriadnou udalosťou," podotkla hovorkyňa.

Od spustenia vakcinácie v ZSS (18. januára) ministerstvo dostalo a skontrolovalo 923 žiadostí o vakcináciu skupinovou formou a posunulo ich na vybavenie rezortu zdravotníctva.

"Teší ma, že vakcinácia klientov a zamestnancov v ZSS prebieha plynulo a neustále sa zvyšuje počet zaočkovaných ľudí. Stále platí, že očkovanie je najúčinnejšia zbraň v boji proti COVID-19," podotkol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

Rezort podotkol, že očkovaní zamestnanci a klienti ZSS si budú môcť od pondelka (24. 5.) požiadať o vydanie očkovacieho certifikátu cez www.korona.gov.sk. "MPSVR k tomu v najbližších dňoch zverejní na svojej webovej stránke aj usmernenie pre poskytovateľov sociálnych služieb," dodala hovorkyňa.

Napriek zlepšujúcej sa situácii v ZSS rezort finišuje s obstarávaním ochranných pomôcok v celkovej výške štyroch miliónov eur, ktoré rozdistribuuje všetkým verejným a neverejným poskytovateľom sociálnych služieb prostredníctvom jednotlivých samosprávnych krajov. "Tieto pomôcky budú určené na vytvorenie povinnej 14-dňovej zásoby ochranných pomôcok. Zároveň analyzujeme prístupy, procesy a pomoc, ktoré sme zrealizovali počas druhej vlny pandémie," uviedol riaditeľ odboru krízového manažmentu a bezpečnosti rezortu práce Ján Hudák. Na základe výsledkov chce ministerstvo pripraviť metodiku pre krízové riadenie sociálnych služieb v pandemickej situácii.

Ministerstvo aktualizuje aj rôzne usmernenia pre poskytovateľov sociálnych služieb, ktoré doteraz vydalo. Treba v nich totiž zohľadniť zrušenie núdzového stavu. "Aktualizujeme aj pandemický plán ministerstva práce, ktorý následne predložíme na schválenie pandemickej komisii," dodal Hudák.

Hovorkyňa pripomenula, že na základe rozhodnutia vlády a novelizácie zákona o hospodárskej mobilizácii MPSVR v súčasnosti pripravuje vypracovanie nových príkazov o určení subjektu hospodárskej mobilizácie a o uložení opatrenia hospodárskej mobilizácie a spresnenie úloh pre ZSS po dobu trvania mimoriadnej situácie.