Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

MPSVR: Úrady práce vyplatili zvýšený prídavok rekordnému počtu prvákov

Na snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR a Implementačná agentúra Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR na Špitálskej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vlani úrady práce vyplatili zvýšený prídavok na 53.815 detí. Tento rok až na 58.034 prvákov, čo je zvýšenie o 4219 detí.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny vyplatili v októbri zvýšený prídavok na viac ako 58.000 prvákov pri príležitosti nástupu na základnú školu. Ich rodičom tak k riadnemu prídavku priplatili celkovo 6,2 milióna eur. Ide o najväčší počet podporených prvákov od roku 2019, keď štát začal vyplácať zvýšený prídavok, uviedlo v stredu Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

Úrady práce prvýkrát vyplatili zvýšený prídavok v roku 2019 na 53.162 detí a ich rodičom priplatili k prídavku na dieťa 5,3 milióna eur. Zvýšený prídavok na deti pri príležitosti nástupu na základnú školu úrady automaticky vyplácajú každý rok.

"Nástup na základnú školu je na jednej strane významným míľnikom pre deti a ich rodiny, no na strane druhej i zdrojom nezanedbateľných výdavkov pre rodičov. Náš rezort je aj v tejto situácii pripravený podať rodinám pomocnú ruku, a preto sme presadili nielen zachovanie, ale aj navýšenie tohto príspevku aj v budúcom roku," povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

Vlani úrady práce vyplatili zvýšený prídavok na 53.815 detí. Tento rok až na 58.034 prvákov, čo je zvýšenie o 4219 detí. Výskumný pracovník Inštitútu pre výskum práce a rodiny Rastislav Bednárik očakáva, že počet prvákov bude rásť ešte najbližšie tri roky.

V prípade poberateľov dávok v hmotnej núdzi zaznamenalo ústredie práce v októbri zvýšenie. K poberateľom pribudli odídenci z Ukrajiny, ktorým ešte v septembri 2022 vyplácali finančnú pomoc medzinárodné inštitúcie na čele s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov. V rámci plynulého prechodu finančnej pomoci pre odídencov im úrady práce vyplatili v októbri septembrovú pomoc v hmotnej núdzi. Počet občanov Slovenska poberajúcich dávku v hmotnej núdzi medzimesačne klesol.