Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Veková hranica pri ošetrovaní chorého príbuzného nie je nastavená

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Veková hranica je nastavená iba pri starostlivosti o zdravé dieťa a platí v prípade, ak je zatvorená škola, školské zariadenie alebo zariadenie sociálnych služieb, ktoré dieťa navštevuje.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Veková hranica pri ošetrovaní chorého príbuzného nie je nastavená. Uviedla to hovorkyňa ministra práce Eva Rovenská v reakcii na výzvu mimoparlamentného KDH. Hnutie žiadalo šéfa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Milana Krajniaka (Sme rodina), aby pomohol rodičom samoživiteľom.

"Veková hranica pri ošetrovaní chorého príbuzného (vrátane dieťaťa) nie je nastavená. Preto si aj rodič dieťaťa staršieho než 12 rokov môže požiadať o OČR," reagovala Rovenská. Pokračovala, že veková hranica je nastavená iba pri starostlivosti o zdravé dieťa a platí v prípade, ak je zatvorená škola, školské zariadenie alebo zariadenie sociálnych služieb, ktoré dieťa navštevuje.

Právnička a členka predsedníctva KDH Martina Holečková v stredu upozorňovala na zákon o sociálnom poistení, ktorý upravuje ošetrovné člena rodiny (OČR). Hovorila, že keď ochorie dieťa, ktoré má 11 rokov, rodičovi vypíše lekár OČR, a ten sa môže o svoje dieťa adekvátne postarať v domácom prostredí. Ak má však dieťa 12 rokov a viac, rodič už automaticky nemá u lekára nárok na OČR. "Máme niekoľko návrhov, ako situáciu riešiť. Môžeme hovoriť o zriadení opatrovateľskej služby alebo dobrovoľníckej služby, ktorá bude poskytovať starostlivosť o maloleté deti. Alebo sa skúsme pozrieť na náš zákon a zmeniť ho, pokúsme sa zvýšiť vekovú hranicu v tomto prípade," dodala Holečková.