Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rezort práce vyplatil na prvej pomoci vyše dve miliardy eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výška priemernej podpory na jedno pracovné miesto za jún sa pohybovala blízko hranice 550 eur.

Bratislava 17. septembra (TASR) – Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR vyplatilo žiadateľom k 31. augustu tohto roka viac než 2,06 miliardy eur. Úrady práce uzavreli so žiadateľmi viac ako 201 000 dohôd o poskytovaní pomoci.

Ministerstvo cez pomocnú schému podporilo viac ako tretinu pracovných miest, pričom najväčší podiel pomoci čerpali podniky s maximálne deviatimi zamestnancami, teda mikropodniky. Informovala o tom v piatok hovorkyňa ministra práce Eva Rovenská.

V komentári o čerpaní prostriedkov z pomocnej schémy Prvá pomoc poskytol Inštitútu sociálnej politiky (ISP) aktualizovaný pohľad na júnové čerpanie a čiastkové čísla za júl. „Sledované údaje potvrdzujú pokračujúci trend v medzimesačnom znižovaní absolútnej výšky čerpania, čo súvisí s vývojom epidemiologickej situácie a znižujúcim sa množstvom podaných žiadostí o poskytnutie finančného príspevku," skonštatovala hovorkyňa.

Pripomenula, že v letných mesiacoch ministerstvo vyplácalo pôvodnú schému Prvej pomoci z čias prvej vlny pandémie nového koronavírusu okrem opatrenia 3B, čo súviselo s naviazaním poskytovania finančnej pomoci na COVID automat.

Rovenská špecifikovala, že výška priemernej podpory na jedno pracovné miesto za jún sa pohybovala blízko hranice 550 eur.

„Značné rozdiely pozorujeme z pohľadu veľkosti žiadateľa. U mikropodnikov sa v posledných mesiacoch vyplácaná pomoc na jedného zamestnanca dlhodobo udržuje na úrovni okolo 660 eur," ilustrovala hovorkyňa a dodala, že pri malých a stredných podnikoch eviduje rezort práce určitý pokles priemerného mesačného príspevku, a to pod 493 eur za mesiac jún.

U veľkých podnikov pozoruje výraznejšie medzimesačné výkyvy vo výške priemernej pomoci. „Za mesiac jún pripadalo na jedného zamestnanca veľkého podniku o takmer 100 eur menej ako v predošlom mesiaci, teda okolo 355 eur na jednu podporenú osobu," vyčíslila hovorkyňa.

Zo sektorového pohľadu dochádza podľa jej slov len k veľmi malým posunom. Naďalej najväčšiu pomoc čerpajú podniky pôsobiace v priemyselnej výrobe, ktorých podiel na pomoci za mesiac jún bol na úrovni takmer 28 %. Nasledujú subjekty pôsobiace v stavebníctve s podielom nad 15 % a veľkoobchode a maloobchode s takmer 14-percentným podielom.

„V letných mesiacoch sme pozorovali znižovanie čerpania u žiadateľov z odvetvia ubytovacích a stravovacích služieb, ktorých podiel klesol z aprílových 12,3 % na júnových 8,7 %, čo súvisí najmä so sezónnym charakterom tohto odvetvia," uzavrela Rovenská.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny vyplatilo na prvej pomoci cez 2,06 miliardy eur,najviac išlo mikropodnikom.