Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ministerstvo práce: Žiadny eurofondový škandál nehrozí

Na archívnej snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Preplácanie platieb na projekty pre seniorov, domácej ošetrovateľskej starostlivosti, terénnej starostlivosti alebo tvorby pracovných miest pre nezamestnaných, nie je podľa ministerstva pozastavené.

Bratislava 29. januára (TASR) – Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR sa ostro ohradilo voči tvrdeniam podpredsedníčky mimoparlamentnej strany Za ľudí Veroniky Remišovej o pozastavení platieb Európskou komisiou (EK) na niektoré projekty Operačného programu Ľudské zdroje. Podľa MPSVR ide o strašenie ľudí a šírenie nezmyslov. Preplácanie platieb na projekty pre seniorov, domácej ošetrovateľskej starostlivosti, terénnej starostlivosti alebo tvorby pracovných miest pre dlhodobo nezamestnaných, nie je podľa ministerstva pozastavené.

"Pani poslankyňa Remišová sa preto nemusí obávať, že bude ohrozené poskytovanie sociálnych služieb. Taktiež ju ubezpečujeme, že rozhodne nečelíme situácii, že všetky platby z tohto operačného programu sú, alebo budú pozastavené. Naopak, OP Ľudské zdroje patrí medzi programy s najvyšším čerpaním," uviedol v stredu tlačový odbor MPSVR.

Podľa ministerstva Európska komisia dočasne pozastavila preplácanie žiadostí o platbu v dvoch projektových výzvach na základe výsledkov auditu, ktorý Ministerstvo financií SR každoročne uskutočňuje na výdavky v danom roku. "Ide o projektové výzvy Podpora vstupu vybraných skupín mladých ľudí na trh práce a Podpora zosúladenia rodinného a pracovného života na Slovensku, čiže nie o projekty, ktoré sa týkajú seniorov, či terénnej opatrovateľskej služby," spresnilo ministerstvo.

Hlavnou príčinou dočasného pozastavenia je podľa MPSVR zistenie, že prijímatelia projektov, ktorými sú prevažne občianske združenia, podvádzajú Implementačnú agentúru MPSVR a nepredkladajú v žiadostiach o platbu pravdivé pracovné výkazy svojich zamestnancov zapojených do projektu. Implementačná agentúra preto v najbližšom období doplní k už existujúcim kontrolným mechanizmom ďalšie postupy na odhaľovanie nedostatkov a podvodov u prijímateľov.

Výsledkom bude podľa MPSVR aj podanie trestných oznámení za podvod pri využívaní dotácií. "Ubezpečujeme však verejnosť, že dočasné pozastavenie platieb sa napriek uvedenému nedotkne realizácie týchto projektov, nakoľko budú zabezpečené formou zálohových platieb," dodal tlačový odbor MPSVR. Slovensko v súvislosti so vzniknutou situáciou nepríde podľa ministerstva o žiadne prostriedky, nakoľko Európska komisia, podobne ako v minulosti, obnoví preplácanie výdavkov projektov od momentu, keď odobrí prijaté opatrenia.