Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Mrazy aj suchá úrodu jahôd v Tekovskej Breznici negatívne neovplyvnili

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

V tunajšom sade spoločnosti Amazonit, kde jahody pestujú na rozlohe štyri hektáre, plánujú koncom týždňa začiatok samozberu.

Tekovská Breznica 25. mája (TASR) - Jarné prízemné mrazy ani suchá tohtoročnú úrodu jahôd v Tekovskej Breznici v okrese Žarnovica negatívne neovplyvnili. V tunajšom sade spoločnosti Amazonit, kde jahody pestujú na rozlohe štyri hektáre, plánujú koncom týždňa začiatok samozberu.

"Po ťažkých jarných mesiacoch, keď sa niekoľkokrát vyskytli prízemné mrazy sa nám podarilo väčšinu úrody zachrániť, pretože sme neustále odkrývali a zakrývali celý porast jahôd," skonštatoval konateľ spoločnosti Amazonit Marek Šály.

Doplnil, že úrode neublížil ani nedostatok vlahy, ktorý v uplynulých týždňoch trápil poľnohospodárov. "Nás to veľmi nezasiahlo, lebo máme všetko na kvapkovej závlahe, čiže vlahy máme na tento čas dostatok," poznamenal.

Úroda je podľa jeho slov dobrá, koncom tohto alebo začiatkom budúceho týždňa chcú v sade spustiť samozber. Ten budú, ako aj po minulé roky, regulovať. "Zber bude prebiehať deň - dva, potom bude zase dva - tri dni zatvorené, aby dorástli a bolo ich dostatok pre tých, ktorí prídu," vysvetlil Šály s tým, že aktuálne informácie nájdu zákazníci vždy na internetovej stránke spoločnosti.

Spoločnosť Amazonit vznikla v roku 2008. Jej hlavnou činnosťou je pestovanie a predaj jabĺk a jahôd. Jabloňový sad sa nachádza na miernom západnom svahu Štiavnických vrchov v obci Tekovská Breznica a jahodová plantáž je pri sade. Tunajšie jahody odrody Elsanta tam chodia pravidelne zbierať zákazníci zo širokého regiónu, od Nitry až po Banskú Bystricu.