Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Mrazy znížili ťažbu ropy v USA takmer o pätinu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obchodníci s ropou a šéfovia ropných firiem zvýšili svoje prognózy týkajúce sa strát ťažby.

Houston 16. februára (TASR) - Odhaduje sa, že mráz znížil produkciu ropy v USA o viac než 2 milióny barelov (1 barel = 159 litrov) denne. Najchladnejšie počasie za 30 rokov totiž spôsobilo nečakané problémy s ťažbou v kľúčových producentských štátoch, ktoré nie sú zvyknuté na takéto mrazy.

Obchodníci s ropou a šéfovia ropných firiem zvýšili svoje prognózy týkajúce sa strát ťažby. Mrazy výrazne obmedzili produkciu predovšetkým v Permskej panve, v juhozápadnej časti Spojených štátov, ktorá sa rozkladá v západnom Texase a na juhovýchode Nového Mexika. Výrazne klesla ťažba aj v oblasti Eagle Ford v južnom Texase a panve Anadarko v Oklahome.

Odhadované zníženie ťažby o 2 milióny barelov denne zodpovedá asi 18 % celkovej produkcie v USA. Celková strata produkcie bude závisieť od toho, koľko dní bude ťažba výrazne obmedzená. Podľa obchodníkov by sa mohla pomaly začať oživovať v stredu (17. 2.), keďže teplota v Permskej panve rastie.

Obmedzenie ťažby podporilo ceny ropy, v pondelok sa cena americkej WTI prvýkrát za viac než rok dostala nad hranicu 60 USD (49,41 eura) za barel. Odvtedy ceny mierne klesli, pretože z dôvodu mrazivého počasia sa zatvorili aj niektoré rafinérie, čo aktuálne znížilo dopyt. Poradenská firma Energy Aspects odhaduje, že v pondelok spôsobilo zatvorenie pokles rafinérskych kapacít o 3,1 milióna barelov denne.