Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Ministerstvo spravodlivosti reagovalo na kritiku projektu ESMO

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

ESMO preverovali slovenskí kontrolóri po šiestich rokoch od jeho sprevádzkovania dvakrát. V priemere bol počas tohto obdobia využitý na 10 %.

Bratislava 30. mája (TASR) - Elektronický systém monitorovania osôb (ESMO) bol zavedený v roku 2016, technické zariadenia boli zakúpené počas pilotného overovania, ktoré prebiehalo už v roku 2015. Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je toho názoru, že bolo potrebné najskôr zrealizovať pilotný projekt, ktorý by potvrdil možnosť využívania elektronického monitoringu a v akom množstve. Tlačové oddelenie MS SR tak reagovalo na kritiku projektu ESMO zo strany predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Ľubomíra Andrassyho.

ESMO preverovali slovenskí kontrolóri po šiestich rokoch od jeho sprevádzkovania dvakrát. V priemere bol počas tohto obdobia využitý na 10 %. ESMO je podľa Andrassyho príkladom zlyhania vnútornej kontroly a plytvania európskymi a verejnými zdrojmi.

"Využívanie elektronického monitoringu ovplyvňuje viacero faktorov, medzi ktoré možno zaradiť nedostatočný počet probačných a mediačných úradníkov zabezpečujúcich samotnú realizáciu výkonu týchto trestov. Aj tento problém poukazuje na to, že v rezorte spravodlivosti chýbajú zamestnanci, ktorí zabezpečujú úlohy súvisiace s výkonom súdnictva," uviedlo MS SR s tým, že prijalo konkrétne opatrenia. K 1. 1. 2023 bol napríklad zrušený odbor probácie, mediácie a prevencie kriminality a vytvorila sa nová sekcia restoratívnej justície a probácie, ktorá prijala konkrétne opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov za účelom zefektívnenia využívania súčasných technických zariadení.

Nová sekcia zastavila nákup ďalších technických zariadení, pokaľ sa neuskutočnia negociačné rokovania s dodávateľskou spoločnosťou o možnosti lízingu. "Pripravuje sa tiež novela Zákona o kontrole výkonu niektorých rozhodnutí technickými prostriedkami, od ktorej sa očakáva zrýchlenie jednotlivých procesov, ktoré sú potrebné pred rozhodnutím súdu o použití elektronického monitoringu osôb," priblížilo MS SR.

Ďalším z opatrení majú byť aj vzdelávacie aktivity pre sudcov, prokurátorov a probačných a mediačných úradníkov, od ktorých sa bude očakávať efektívne využívanie elektronického monitoringu ako celku.