Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Musíme si dávať extra pozor ako čerpať eurofondy, tlmočil R. Kaliňák

Minister vnútra Robert Kaliňák Foto: TASR/Martin Bauman

Podľa ministra vnútra vláda ani nemá veľmi na výber, keď si uvedomuje skutočnosť, že peniaze z EÚ sú tie najlepšie peniaze, ktoré na Slovensko môžu prísť.

Brusel 20. septembra (TASR) - Najdôležitejšie odporúčanie, ktoré Európska komisia (EK) poskytla Slovensku z hľadiska pripravovanej reformy štátnej administratívy, je zvýšená pozornosť čerpaniu eurofondov, povedal minister vnútra SR Robert Kaliňák po ukončení dvojdňovej návštevy v Bruseli.

Slovenský vicepremiér a šéf rezortu vnútra prezentoval predstaviteľom EK hlavné body zákona o reforme verejnej správy na Slovensku, ktorý by mal vstúpiť do platnosti v roku 2014.

Po ukončení rokovaní s generálnou tajomníčkou EK Catherine Dayovou, eurokomisárom pre regionálne záležitosti Johannesom Hahnom a podpredsedom EK Marošom Šefčovičom, Kaliňák uviedol, že najdôležitejšie odporúčanie, ktoré sa mu zo strany komisie dostalo, bolo to, aby Slovensko zvyšovalo administratívnu kapacitu v čerpaní eurofondov.

"V tých fondoch sme slabí," priznal Kaliňák. Súčasne zdôraznil, že každé euro, ktoré zvonku príde do slovenského rozpočtu, do slovenského obratu a hrubého domáceho produktu je veľmi dôležité pre zvýšenie zamestnanosti u nás a pre udržanie mnohých firiem pri živote.

"Kvalita v oblasti čerpania eurofondov, to je to odporúčanie, ktoré dostávame pravidelne. A dnes bolo zvýraznené, aby sme si na to dávali extra pozor, aby sme boli schopní aj v novom rozpočtovom období dostať všetky peniaze na Slovensko tak, aby padli na úrodnú pôdu," povedal Kaliňák.

Podľa ministra vnútra vláda ani nemá veľmi na výber, keď si uvedomuje skutočnosť, že peniaze z EÚ sú tie najlepšie peniaze, ktoré na Slovensko môžu prísť.