Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Muska vyšetrujú pre neskoré informovanie o získaní podielu v Twitteri

Na archívnej snímke z 14. marca 2019 Elon Musk. Foto: TASR/AP

Podľa americkej legislatívy musí formulár informujúci o tom vyplniť každý, kto získa viac ako 5 % akejkoľvek triedy verejne obchodovaných cenných papierov vo verejne obchodovanej spoločnosti.

Washington 29. mája (TASR) - Americká komisia pre cenné papiere a burzy SEC vyšetruje šéfa Tesly Elona Muska pre neskoré zverejnenie informácie o jeho podiele v Twitteri.

SEC podľa listu zaslanom Muskovi, ktorý bol zverejnený, žiada od šéfa Tesly, aby vysvetlil, prečo nesplnil svoju zákonnú povinnosť a do 10 dní neinformoval o získaní viac než päťpercentného podielu v Twitteri. Podľa americkej legislatívy musí formulár informujúci o tom vyplniť každý, kto získa viac ako 5 % akejkoľvek triedy verejne obchodovaných cenných papierov vo verejne obchodovanej spoločnosti.

Podľa Muskovho vlastného formulára prekročil päťpercentnú hraniu 14. marca, čo znamená, že mal SEC o tom informovať do 24. marca. Musk však deklaroval akvizíciu podielu vo výške 9,2 % až 4. apríla.

SEC takisto požaduje od Muska vysvetlenie, prečo pôvodne vyplnil formulár 13G, ktorý je určený pre pasívnych investorov, a nie formulár 13D, určený pre aktivistických investorov.

Musk totiž neskôr predložil ponuku na prevzatie Twitteru za približne 44 miliárd USD (41 miliárd eur), ktorú spoločnosť ešte apríla prijala. Musk sa dohodol, že za akciu Twitteru zaplatí 54,20 USD v hotovosti.

Okrem toho, že šéfa Tesly vyšetruje SEC, podali na neho žalobu aj investori Twitteru, ktorí ho obvinili z manipulácie trhu. Podľa nich Musk zámerne skôr neinformoval o akvizícii podielu v Twitteri a ďalej nakupoval akcie firmy za nižšiu cenu.

(1 EUR = 1,0722 USD)