Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Pri elektronickom podpise treba dodržiavať zásady bezpečnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rezort vnútra upozorňuje, že ak si držiteľ elektronického občianskeho preukazu dôsledne chráni svoj bezpečnostný osobný kód BOK, nie je dôvod na paniku.

Bratislava 17. októbra (TASR) – Pri dodržaní zásad bezpečnosti nie je používanie elektronického podpisu ohrozené. TASR informoval tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.

Rezort vnútra upozorňuje, že ak si držiteľ elektronického občianskeho preukazu dôsledne chráni svoj bezpečnostný osobný kód BOK, nie je dôvod na paniku. „Elektronická komunikácia v prostredí slovenského e-Governmentu si totiž vyžaduje opakované prihlasovanie cez BOK pri používaní elektronického podpisu, čo je inokedy terčom kritiky. Pri dodržaní zásad bezpečnosti nie je používanie elektronického podpisu ohrozené,“ uviedol tlačový odbor.

Možnosť vzniku bezpečnostného problému je podľa dosiaľ zverejnených informácií údajne len teoretická a vyžadovala by si dlhodobé nasadenie 640 serverov počas obdobia jedného roka. "Okrem toho, doposiaľ všetky bezpečnostné certifikáty vydané certifikačnými autoritami sú platné,“ doplnil rezort vnútra.

Ministerstvo vnútra (MV) SR tvrdí, že pracuje na eliminácii možného zneužitia. Držitelia elektronických občianskych preukazov si svoje doklady podľa neho nebudú musieť meniť. Ak však považujú riziko za vysoké, môžu certifikáty pre tvorbu kvalifikovaného elektronického podpisu zneplatniť využitím buď elektronickej služby alebo na oddelení dokladov.

„V krátkodobom horizonte eliminujeme riziko zväčšením generovaného kľúča a v strednodobom horizonte zmeníme celý algoritmus jeho generovania. Pri obnove a generovaní nových komponentov pre tvorbu kvalifikovaného elektronického podpisu v maximálnej miere využijeme elektronické služby,“ dodal rezort vnútra.

Portál aktuality.sk s odvolaním sa na platformu slovensko.digital dnes priniesol informáciu, že slovenské elektronické občianske preukazy nie sú úplne bezpečné. Obsahujú zraniteľnosť, ktorá vraj umožňuje z každého elektronicky podpísaného dokumentu získať privátny kľúč majiteľa. V praxi to znamená, že je možné sfalšovať elektronický podpis.