Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

MŽP: Vodné dielo Gabčíkovo má strategický význam

Letecký pohľad na plavebné komory Sústavy vodných diel Gabčíkovo Foto: TASR/Štefan Kačena

V celom úseku vodného diela sa na oboch stranách Dunaja významne zvýšila protipovodňová bezpečnosť územia.

Bratislava 16. septembra (TASR) – Vodné dielo Gabčíkovo významne prispieva k bezpečnosti pred povodňami, rovnako má priaznivý vplyv na okolitú faunu a flóru, tvrdí ministerstvo životného prostredia. „Je najväčším svojho druhu na Slovensku a má pre krajinu strategický význam,“ povedal hovorca rezortu Tomáš Ferenčák.

Vybudovanie vodného diela Gabčíkovo umožňuje celoročnú lodnú dopravu a prináša ekologicky čistú elektrickú energiu, čím pomáha chrániť životné prostredie, pripomenul. „Gabčíkovo vytvorilo tiež ideálne podmienky pre rozvoj vodných športov a relaxu,“ doplnil Ferenčák.

V celom úseku vodného diela sa na oboch stranách Dunaja podľa jeho slov významne zvýšila protipovodňová bezpečnosť územia. „Vďaka vodnému dielu dnes ľudia v okolí nepoznajú veľkú vodu,“ poznamenal hovorca. V úseku medzi Bratislavou a Sapom sa tiež vytvorila plavebná cesta so zabezpečenou plavebnou hĺbkou 3,5 metra.

Pozitívny vplyv bol zaznamenaný aj v ramennej sústave, poukázal envirorezort. “Zastavilo sa vyschýnanie koryta, sústava je trvale napájaná prevzdušnenou vodou z nápustného objektu pri obci Dobrohošť,“ zhrnul Ferenčák.