Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Na čele rebríčka najväčších platcov dane za rok 2020 je opäť eustream

Ilustračná snímka. Foto: TASR Marko Erd

Spoločnosť zaplatila za vlaňajšok na dani viac než 153,5 milióna eur.

Bratislava 4. novembra (TASR) – Celková výška kladnej hodnoty splatnej dane z príjmu právnických osôb za vlaňajšok je zatiaľ na úrovni viac než 2,65 miliardy eur, čo znamená medziročný pokles o 1,02 %. Stovka najväčších platiteľov dane spolu zaplatila 42,52 % z tejto sumy. Najväčším platcom dane je opäť firma eustream, ktorá za vlaňajšok na dani zaplatila viac než 153,5 milióna eur. Informovala o tom vo štvrtok Miriama Pudišová z FinStatu.

Eustream je najväčším platcom splatnej dane už niekoľko rokov, oproti roku 2019 však za vlaňajšok zaplatil menej o deväť percent. Na druhom mieste rebríčka je, rovnako ako vlani, spoločnosť SPP – distribúcia. Na dani za vlaňajšok odviedla viac než 63 miliónov eur.

Tretie miesto obsadila Slovenská sporiteľňa so sumou splatnej dane viac než 52,5 milióna eur a na štvrtom mieste sa nachádza Slovak Telekom (51,4 milióna eur). Prvú päticu uzatvorila automobilka Volkswagen Slovakia so splatnou daňou v hodnote 46,4 milióna eur.

Nad 30 miliónov eur zaplatili za vlaňajšok na dani aj Stredoslovenská distribučná, Slovenské elektrárne, Continental Matador Rubber či Tatra banka. Prvú desiatku uzavrela Allianz – Slovenská poisťovňa s takmer 29 miliónmi eur.

"Zaujímavý je nárast splatnej dane spoločností Slovenské elektrárne, PCA Slovakia, či Tipsport SK," skonštatoval FinStat. Vyzdvihol aj nárast splatnej dane napríklad pri laboratóriách, ako sú Unilabs Slovensko, Medirex, Eurolab Lambda, či výrobca zdravotníckych prostriedkov CHIRANA Medical. Na druhej strane FinStat zaznamenal pokles dane napríklad pri automobilke Kia Slovakia.