Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Na čele Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory zostáva P. Mihók

Peter Mihók, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Komora chce podľa Mihóka hodnotiť aj politiku a kroky Európskej únie a jej orgánov.

Bratislava 2. júna (TASR) - Na čele Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) zostáva po 30 rokoch vo funkcii na ďalšie päťročné obdobie jej súčasný predseda Peter Mihók. Zhromaždenie delegátov SOPK vo štvrtok okrem predsedu potvrdilo vo funkciách aj podpredsedov Vladimíra Slezáka, Júliusa Kostolného a Miloslava Karaffu. Na svojom poste zostáva aj generálny tajomník SOPK Martin Hrivík.

"Ako hlavnú prioritu v našom päťročnom strategickom pláne sme si stanovili nielen udržať, ale aj posilniť konkurenčnú schopnosť slovenskej ekonomiky. Tomuto cieľu podriadime všetky ďalšie nadväzujúce aktivity komory, či už v legislatívnom procese, v medzinárodnej oblasti, v oblasti služieb podnikateľským subjektom či v medzinárodnej politike," povedal Mihók v príhovore po svojom znovuzvolení.

Zhromaždenie delegátov konštatovalo, že súčasné podmienky na podnikanie na Slovensku sa výrazne líšia od situácie počas minulého funkčného obdobia. Po problémoch spôsobených pandémiou ochorenia COVID-19 situáciu komplikuje konflikt na Ukrajine, rast cien energií a výrazná inflácia. SOPK sa bude v nasledujúcom období venovať najmä skvalitňovaniu podnikateľského prostredia, podpore slovenského vývozu a tiež aktívnemu členstvu Slovenska v Európskej únii.

Staronový predseda bol aj kritický. Komora podľa neho nemôže akceptovať "ignorovanie" podnikateľskej sféry v oblasti legislatívy aj v oblasti tvorby jednotlivých štátnych politík. "Nemôžeme ďalej ignorovať často nezodpovedné hospodárenie vo výdavkovej časti štátneho rozpočtu, a tým rast zadlženosti krajiny do budúcnosti. A napokon, nemôžeme ignorovať ani nízku profesionalitu pri výkone verejných funkcií vyžadujúcich tak odbornosť, ako aj riadiace schopnosti a zodpovednosť," dodal.

SOPK by chcela tieto negatíva zmeniť najmä intenzívnejšou komunikáciou, nielen s ministerstvom hospodárstva, ale aj s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) či s poslancami Národnej rady SR. "Máme dostatok vecných argumentov, ktorými sa pokúsime presvedčiť, že primárna pozornosť tak vlády, ako aj legislatívy, by mala byť sústredená na domáce pomery," povedal pre TASR Mihók. Pozornosť vlády, ale napríklad aj prezidentky Zuzany Čaputovej, je podľa Mihóka v súčasnosti zameraná najmä na zahraničie, čo predseda SOPK nepovažuje za celkom správne.

Komora chce podľa Mihóka hodnotiť aj politiku a kroky Európskej únie a jej orgánov. Členovia komory pozitívne hodnotia členstvo Slovenska v EÚ, no sú presvedčení, že proces získavania zdrojov EÚ je prebyrokratizovaný, nemotivujúci k čo najefektívnejším investíciám z hľadiska celkového rozvoja.