Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Na české koľajnice vyjde v decembri prvý súkromný rýchlik

Foto: Ilustračné foto: TASR/Pavel Neubauer

České ministerstvo dopravy sa rozhodlo zadať prevádzku na dotovanej trati Plzeň - Most priamo spoločnosti GW Train Regio zo skupiny Jihotrans. Tá získa 10-ročnú zmluvu.

Praha 1. augusta (TASR) - V polovici decembra sa na českých koľajniciach objaví prvý súkromný rýchlik. České ministerstvo dopravy sa rozhodlo zadať prevádzku na dotovanej trati Plzeň - Most priamo spoločnosti GW Train Regio zo skupiny Jihotrans. Tá získa 10-ročnú zmluvu. Informoval o tom server E15.cz.

Minister dopravy Dan Ťok sa rozhodol pre priame zadanie potom, ako český protimonopolný úrad na popud Českých dráh zrušil riadne vypísanú súťaž. "Som zástancom otvárania trhu diaľkovej železničnej dopravy a už minulý rok som deklaroval, že po zrušení súťaže zadáme linku príamo tomu, kto podal najvýhodnejšiu ponuku," povedal Ťok.

Najnižšie nároky na dotácie v nedokončenom tendri mala práve firma GW Train Regio, keď požadovala necelých 75 Kč (2,77 eura) za kilometer. Do 80 Kč sa zmestili ešte druhý Leo Express a tretia Arriva. České dráhy chceli vyše 103 Kč.

"Sme pripravení tejto úlohy sa zhostiť a vlaky na trati začať prevádzkovať," povedal pre E15 generálny riaditeľ Jihotransu Robert Krigar. Ďalšie podrobnosti uviesť nechcel, keďže zatiaľ ešte nemá rozhodnutie ministerstva písomne.

(1 EUR = 27,029 CZK)