Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Takto sa budú rozdeľovať financie z plánu obnovy

Na archívnej snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová, uprotred predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) a vľavo premiér SR Eduard Heger (OĽANO) v stredu podpísali sprievodný list k Plánu obnovy a odolnosti SR adresovaný predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej, v Prezidentskom paláci 28. apríla 2021 v Bratislave. Foto: TASR Martin Baumann

Plán obnovy pre oblasť zdravotníctva tiež sľubuje zmodernizované skolaudované nemocnice v kapacite minimálne 2380 lôžok.

Bratislava 29. apríla (TASR) – Na výstavbu, rekonštrukcie a vybavenie novej siete nemocníc na Slovensku by malo z plánu obnovy ísť 998 miliónov eur. Od modernizácie nemocníc si tvorcovia plánu sľubujú napríklad to, že pomôže udržať a posilniť zdravotníckych pracovníkov v systéme slovenského zdravotníctva. Celkovo by na modernizáciu a dostupnú zdravotnú starostlivosť malo ísť 1,163 miliardy eur. Dokument odobril aj vládny kabinet.

"Cieľom je vytvoriť modernú, dostupnú a efektívnu sieť nemocníc, ktorá zabezpečí kvalitnú zdravotnú starostlivosť, atraktívne prostredie pre personál, efektívne procesy a zdravé hospodárenie," uvádza sa v materiáli. Rovnako je ambíciou tohto projektu zvýšenie dostupnosti záchrannej zdravotnej služby, ktorá bude nadväzovať na potreby novej siete nemocníc a posilniť primárnu starostlivosť.

Táto zmena si bude vyžadovať viaceré reformy, a to reformu prípravy investičných projektov v zdravotníctve, optimalizáciu siete akútnej zdravotnej starostlivosti, novú definíciu neodkladnej zdravotnej starostlivosti, reformu poskytovania všeobecnej starostlivosti o dospelých, deti a dorast, centralizáciu riadenia najväčších nemocníc a optimalizáciu siete nemocníc.

Investíciu vo výške 58 miliónov eur si bude vyžadovať projektová príprava a projektové riadenie investícií. Do oblasti digitalizácie v zdravotníctve má ísť 41 miliónov eur. Témou by mala byť aj výstavba a obnova staníc záchrannej zdravotnej služby za 55 miliónov eur. Na podporu otvárania nových ambulancií primárnej starostlivosti v nedostatkových oblastiach má ísť 11 miliónov eur.

Pribudnúť by tak malo 170 nových ambulancií primárnej starostlivosti. Ďalej by malo byť 55 skolaudovaných sídiel staníc zdravotnej záchrannej služby (ZZS) zmodernizovaných. Tvorcovia plánu pre zdravotníctvo poukázali napríklad na nedostatočnú a geograficky zle rozloženú sieť staníc ZSS. Tá spôsobuje, že len 75 percent populácie Slovenska dokáže ZZS pokryť do 15 minút. V niektorých prípadoch má dôjsť k presunu staníc o niekoľko kilometrov, čo výrazne zlepší dostupnosť.

Plán obnovy pre oblasť zdravotníctva tiež sľubuje zmodernizované skolaudované nemocnice v kapacite minimálne 2380 lôžok. Tiež by malo byť reprofilizovaných 40 percent súčasných nemocníc poskytujúcich akútnu starostlivosť.

Modernizácia zdravotnej starostlivosti, prehĺbenie dostupnosti starostlivosti o duševné zdravie, ale aj kvalitnejšia dlhodobá sociálno-zdravotná starostlivosť by na Slovensku mohli byť realitou vďaka investíciám z plánu obnovy pre zdravotníctvo. Celkovo je na túto oblasť vyčlenených 1,533 miliardy eur.


Na dlhodobú sociálno-zdravotnú starostlivosť pôjde 265 mil. eur



Celkové náklady, ktoré chce Slovensko ukrojiť zo 6,6-miliardového balíka plánu obnovy a odolnosti na dlhodobú sociálnu a zdravotnú starostlivosť, vyčíslili na 265 miliónov eur. Z toho 212 miliónov eur sa má minúť v oblasti sociálnych služieb a 53 miliónov eur v oblasti zdravotnej starostlivosti. Vyplýva to z finálneho materiálu plánu, ktorý v stredu (28. 4.) schválila vláda.

Vychádzajúc z tohto komponentu Slovensko čakajú tri reformy v oblasti dlhodobej sociálnej a zdravotnej starostlivosti. Ide o reformu integrácie a financovania zdravotnej a sociálnej starostlivosti, reformu posudkovej činnosti a reformu dohľadu nad sociálnou starostlivosťou a zabezpečenie infraštruktúry pre jej implementáciu. Zjednotenie posudkovej činnosti bude stáť odhadom dva milióny eur a na poslednú z tretice reforiem sú odhadované náklady vo výške deviatich miliónov eur.

Zo zvyšného balíka chce štát investovať napríklad do rozšírenia kapacít komunitnej sociálnej starostlivosti. Cieľom je výrazne zvýšiť hlavne kapacity pobytových zariadení komunitného typu, ako je napríklad podporované bývanie. Zvýši sa i počet nových ambulantných zariadení a investície podporia aj výstavbu nových nízkokapacitných zariadení. Na splnenie tohto cieľa vyčlenilo Slovensko 193 miliónov eur, z toho 87 miliónov eur na ambulantné zariadenia, 70 miliónov eur na komunitné pobytové zariadenia a 36 miliónov eur na nízkokapacitné zariadenia.

Druhou veľkou investíciou tohto komponentu je rozšírenie a obnova kapacít následnej a ošetrovateľskej starostlivosti. Cieľmi sú vytvorenie nových kapacít následnej lôžkovej starostlivosti či rozšírenie a obnova siete domácej ošetrovateľskej starostlivosti. Bude to stáť 32 miliónov eur, z toho 27 miliónov eur má byť minutých na ústavnú následnú starostlivosť a zvyšných päť miliónov eur na domácu ošetrovateľskú starostlivosť.

Plán ráta aj s investíciami do rozšírenia a obnovy kapacít paliatívnej starostlivosti. "Dostupné a kvalitné služby paliatívnej starostlivosti zabezpečia terminálne chorým pacientom dôstojné prežitie posledných mesiacov života v domácom prostredí alebo v inom prostredí podľa ich osobnej preferencie, s cieľom čo najdlhšie zachovať autonómiu a dôstojnosť zomierajúceho človeka," vysvetlili v materiáli. Malo by to stáť 20 miliónov eur, z toho 18 miliónov eur pôjde na lôžkovú paliatívnu starostlivosť a zvyšné dva milióny na domácu hospicovú starostlivosť.

Zvyšných deväť miliónov eur vyčlenil štát na administratívne kapacity a implementáciu reforiem a investícií.


Na digitalizáciu Slovenska pôjde z plánu obnovy 615 miliónov eur



Plánované množstvo peňazí, ktoré chce Slovensko minúť z plánu obnovy na digitalizáciu, je celkovo 615 miliónov eur. Z toho 309 miliónov eur by malo ísť na zlepšenie elektronických služieb štátu, 183 miliónov eur na rozvoj digitálnej ekonomiky a inovácií, 69 miliónov eur na rozvoj digitálnych zručností seniorov a znevýhodnených skupín a 54 miliónov eur na podporu kybernetickej a informačnej bezpečnosti. Vyplýva to z návrhu reformného plánu, ktorý v stredu (28. 4.) odobrila vláda.

Cieľom prvej reformy v kontexte digitalizácie je nasadenie eGovernment riešení pre 16 prioritných životných situácií pre občanov a podnikateľov a poskytnutie platformy IT nástrojov nevyhnutných pre budovanie a poskytovanie zrozumiteľných a používateľsky prívetivých digitálnych služieb do ucelených životných situácií. Veľkosť investície na jednu životnú situáciu sa pohybuje v priemere vo výške 1,7 milióna eur.

Ďalší balík investícií by mal ísť do digitálnej transformácie poskytovania služieb verejnej správy, pričom cieľom reformy je skrátenie trvania vybavenia verejných služieb optimalizáciou a automatizáciou procesov využívajúc kapacity centrálnej platformy IT zdrojov a dokončenie digitálnej transformácie 42 informačných systémov. Náklady na prvú investíciu vyčíslili na 179,9 milióna eur a na druhú 129,4 milióna eur.

Treťou reformou v oblasti digitalizácie má byť konektivita, ktorej cieľom je napríklad to, aby všetky domácnosti mali do roku 2030 prístup k internetovému pripojeniu s rýchlosťou minimálne 100 megabitov za sekundu. Všetky investície v tejto oblasti však budú financované z Európskych štrukturálnych investičných fondov (EŠIF) a v materiáli sú uvedené len pre úplnosť.

Ďalšou investíciou je zapojenie sa do cezhraničných európskych projektov vedúcich k budovaniu digitálnej ekonomiky. Bude to stáť 104 miliónov eur. Implementácia má spočívať vo vybudovaní siete európskych centier digitálnych inovácií, v uvedení superpočítača do prevádzky, v zriadení siete kvantových komunikačných uzlov či vo vytvorení jazykových datasetov.

Ako piatu investíciu uviedli autori komponentu podporu projektov zameraných na vývoj a aplikáciu top digitálnych technológií. Stáť to bude 74,8 milióna eur. "Investícia je zameraná na vytvorenie nástroja, v rámci ktorého bude možné finančne podporiť výskum a tvorbu aplikačných riešení v oblasti digitálnych technológií. Podpora bude takisto smerovaná do úspešných slovenských projektov v rámci priamo riadených programov," uviedli v materiáli.

Z tohto komponentu chce štát tiež podporiť aj hackathony, teda vývoj inovatívnych riešení. Na to chce minúť z plánu obnovy 3,8 milióna eur, zorganizovať sa má 20 hackathonov v najbližších piatich rokoch.

Investovať chce Slovensko aj do posilnenia preventívnych opatrení, zvýšenie rýchlosti detekcie a riešenia incidentov vo sfére kybernetickej bezpečnosti, celkové náklady odhadli na 35,6 milióna eur. Peniaze, konkrétne 4,2 milióna eur, by mali ísť aj na rekonštrukciu a dobudovanie 72 priestorov vrátane ich procesného zabezpečenia v rámci prevádzky informačných systémov kritickej infraštruktúry.

Na zlepšovanie digitálnych zručností seniorov a nákup a rozdanie tabletov pre nich vyčlenili z plánu obnovy takmer 70 miliónov eur.