Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Na dopravu a rozvoj bývania pôjde v budúcom roku 3,49 miliardy eur

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Na výstavbu a obnovu cestnej infraštruktúry pôjde z rozpočtu celkovo 733 miliónov eur. Investície sa budú vykonávať podľa schváleného harmonogramu prípravy a výstavby cestnej infraštruktúry.

Bratislava/Trenčín 12. decembra (TASR) - Na dopravu a rozvoj bývania v budúcom roku pôjde 3,49 miliardy eur. Do dopravnej infraštruktúry bude smerovať spolu 1,88 miliardy eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2024 až 2026, ktorý v utorok na svojom výjazdovom rokovaní schválila vláda SR.

Na výstavbu a obnovu cestnej infraštruktúry pôjde z rozpočtu celkovo 733 miliónov eur. Investície sa budú vykonávať podľa schváleného harmonogramu prípravy a výstavby cestnej infraštruktúry, ktorého súčasťou je aj rekonštrukcia a modernizácia mostov na cestách prvej triedy.

Na výstavbu a obnovu železničnej infraštruktúry je vyčlenených 107 miliónov eur na prípravu a výstavbu projektov železničnej infraštruktúry. Na prevádzku železníc a zabezpečenie dopravných služieb vo verejnom záujme v roku 2024 pôjde 920 miliónov eur s medziročným nárastom zdrojov o 227 miliónov eur, z čoho sa zabezpečuje okrem prevádzky aj odložená údržba železničnej infraštruktúry, píše sa v návrhu rozpočtu.

Na podporu bývania je v rozpočte vyčlenených 51,2 milióna eur, ktoré majú ísť najmä na výstavbu a obnovu bytového fondu. V rozpočte pre ministerstvo dopravy sú zahrnuté aj výdavky na príspevok za poskytnutie ubytovania odídencov z Ukrajiny v objeme 45,7 milióna eur. Na územné plánovanie a výstavbu je vyčlenených 61,5 milióna eur. Tieto peniaze majú ísť na znižovanie administratívnej záťaže, zjednodušovanie stavebného povolenia prostredníctvom elektronizácie a digitalizácie dát v oblasti územného plánovania a výstavby.