Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Na informatizáciu pôjde na budúci rok zhruba 368 miliónov eur

Na snímke podpredsedníčka vlády SR a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí) prichádza na 35. rokovanie vlády SR v Bratislave 14. októbra 2021. Foto: TASR - Dano Veselský

Na informačné systémy v správe príspevkovej organizácie Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) sú v rozpočte plánované prostriedky v sume 31,3 milióna eur.

Bratislava 14. októbra (TASR) – Na rok 2022 je pre všetkých účastníkov medzirezortného programu Informačné technológie zo štátneho rozpočtu vyčlenených spolu 368 miliónov eur. Vyplýva to z rozpočtu na roky 2022 až 2024, ktorý vo štvrtok odobril vládny kabinet.

Informatizáciu má na Slovensku na starosti Ministerstvo pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu (MIRRI) SR pod vedením Veroniky Remišovej (Za ľudí). Práve MIRRI sa týka zhruba 286 miliónov z celkových výdavkov na informatizáciu.

Do tejto kapitoly sú zaradené aj peniaze z plánu obnovy v sume 78,6 milióna eur v rámci komponentu Digitálne Slovensko. "Prostriedky na informačné systémy v správe samotného úradu sú rozpočtované v roku 2022 v sume 6,76 milióna eur a sú určené najmä na Informačný systém Centrálna správa referenčných údajov, na podpornú infraštruktúru a na systémy vnútornej správy," napísal rezort financií v materiáli.

Na informačné systémy v správe príspevkovej organizácie Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) sú v rozpočte plánované prostriedky v sume 31,3 milióna eur. NASES má tieto peniaze použiť najmä na zabezpečenie činnosti Ústredného portálu verejnej správy a vládnej siete govnet.

Od roku 2017 funguje na rozpočtovanie IT výdavkov samostatný medzirezortný program 0EK. Rezort v materiáli skonštatoval, že vo vykazovaní sa štátne inštitúcie zlepšujú, ale nie všetky. Upozornil na rezort zdravotníctva, ktorý je dlhodobo podpriemerný pre nedostatočné vykazovanie zo strany Národného centra zdravotníckych informácií a aj na ministerstvo vnútra, ktoré má druhé najväčšie IT výdavky, pričom samostatne rozpisuje len dva systémy. Prevádzkové IT výdavky v 0EK sú na rok 2022 rozpočtované vo výške 333 miliónov eur. Prostriedky v oblasti administratívy pre rok 2022 v oblasti informatizácie predstavujú sumu 62,7 milióna eur.