Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Na juhu SR zrekonštruovali elektrické vedenie za 2,8 milióna eur

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Rekonštrukcia elektrického vedenia medzi Lučencom a Veľkým Krtíšom trvala štyri mesiace a sprevádzali ju aj neľahké podmienky.

Lučenec 29. novembra (TASR) – Stredoslovenská distribučná (SSD) zrekonštruovala elektrické vedenie veľmi vysokého napätia medzi mestami Lučenec a Veľký Krtíš. Na 30-kilometrovom úseku vymenili za 2,8 milióna eur vodiče, izolátory či závesy. TASR o tom informoval hovorca SSD Miroslav Gejdoš.

Keďže ide o dvojité vedenie, pričom každé má tri fázy, spolu sme vymenili až 180 kilometrov vodičov a viac ako 1300 izolátorov. Zabezpečíme tým zvýšenie kvality distribúcie elektriny v celom regióne a bezpečnejšiu prevádzku vedenia,“ uviedol manažér kľúčových projektov SSD Slavomír Vaš. Ako dodal, investícia je tiež jedným zo základných predpokladov pre príchod potenciálnych investorov s energeticky náročnejšími podnikmi na juh stredného Slovenska.

Na zrekonštruovanom elektrickom vedení pribudli i špeciálne chráničky, ktoré znemožňujú vtákom dosadať na stožiare. Tento postup predlžuje životnosť vodičov a izolátorov, ktoré nie sú poškodzované agresívnym vtáčím trusom, no prispieva i k samotnej ochrane vtáctva.

Rekonštrukcia elektrického vedenia medzi Lučencom a Veľkým Krtíšom trvala štyri mesiace a sprevádzali ju aj neľahké podmienky. „Práce na vedení veľmi vysokého napätia sú vždy náročné už len vzhľadom na výšku, v ktorej sa montážnici pohybujú. Okrem toho manipulujú s ťažkými komponentmi a musia dodržiavať prísne bezpečnostné opatrenia,“ priblížil Vaš s tým, že k niektorým neprístupným úsekom museli pracovníci SSD materiál nosiť ručne.