Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Na Medzinárodný deň colníctva ocenili aj príslušníkov finančnej správy

Foto: Tablet.TV

WCO vidí v mladej generácii pre colnú správu veľký prínos.

Bratislava 26. januára (TASR) - Od roku 1983 je 26. január Medzinárodným dňom colníctva. Pripomína sa tak výročie prvého zasadnutia Rady pre colnú spoluprácu. Generálny tajomník Svetovej colnej organizácie (WCO) Kunio Mikuryia udeľuje pri tejto príležitosti čestné uznania tým, ktorí prispeli k naplneniu cieľov určenej témy. Tohtoročnou bola Výchova budúcej generácie s dôrazom na podporu kultúry zdieľania vedomostí a profesionálnej hrdosti v colníctve.

Tento rok ocenenie získalo aj osemnásť ozbrojených príslušníkov finančnej správy, informovala hovorkyňa daniarov Martina Rybanská. Pri príležitosti Medzinárodného dňa colníctva bolo tiež 20 príslušníkov finančnej správy mimoriadne povýšených a traja zahraniční kolegovia získali zlatú medailu.

Výchova budúcej generácie je pre finančnú správu podľa Rybanskej dôležitou témou. V rámci generačnej výmeny ju totiž v najbližších piatich rokoch opustí približne pätina príslušníkov a zamestnancov.

"Preto považujem aktuálnu tému WCO za mimoriadne dôležitú. Za najväčšie bohatstvo finančnej správy považujem práve ľudí, ktorí poctivo a lojálne slúžia Slovenskej republike a jej občanom. Prichádza tak čas, kedy sa viac než inokedy musia podeliť o svoje bohaté skúsenosti a dobré pracovné návyky s prichádzajúcou novou generáciou," zhodnotil prezident finančnej správy Jiří Žežulka.

WCO vidí v mladej generácii pre colnú správu veľký prínos. Vnímavejšia je napríklad k najnovším technológiám, má tendenciu prikladať vysokú hodnotu ochrane životného prostredia, trvalej udržateľnosti, sociálnej zodpovednosti a inkluzívnosti. Zároveň sa však musí prispôsobiť pracovnému prostrediu vo verejných inštitúciách, ktoré nie vždy vytvárajú priaznivé podmienky pre medzigeneračné porozumenie. Potrebuje tiež nadobudnúť skúsenosti a schopnosti, ktoré sú špecifické pre colnú správu.