Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Podhradie Starej Ľubovne osvetlia, vláda na to vyhradila 72.000 eur

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Minister financií SR Igor Matovič má financie pre mesto Stará Ľubovňa zo zdrojov kapitoly Všeobecná pokladničná správa vyčleniť do konca augusta.

Bratislava 13. júla (TASR) – Stará Ľubovňa dostane vyše 72.756 eur na vybudovanie osvetlenia a dlažbového chodníka v podhradí mesta a na zhotovenie pamätných mincí pri príležitosti konania III. slovensko – poľských medzivládnych konzultácií. Vláda o tom rozhodla v stredu počas online rokovania.

Hrad Ľubovňa spolu s Ľubovnianskym skanzenom tvoria jednu z najväčších a najnavštevovanejších historických pamiatok v celoslovenskom meradle. "Význam týchto pamiatok presahuje hranice regiónu a sú výrazným prínosom pre turistický ruch na Slovensku. Hrad zanechal svoju dôležitú stopu v slovenskej aj poľskej histórii a nedávno symbolicky opäť prepojil oba národy, keď hostil stretnutie najvyšších vládnych predstaviteľov Slovenska a Poľska," uvádza sa v predloženom materiáli.

Cieľom je čiastočné financovanie vybudovania nevyhnutnej infraštruktúry pre zaistenie bezpečnosti návštevníkov pamiatok a estetické zhodnotenie priestoru so zachovaním historického rázu okolia. Súčasne vyčlenili aj financie na poskytnutie prostriedkov na vyhotovenie pamätných mincí pri príležitosti konania slovensko – poľských medzivládnych konzultácií.

Minister financií SR Igor Matovič (OĽANO) má financie pre mesto Stará Ľubovňa zo zdrojov kapitoly Všeobecná pokladničná správa vyčleniť do konca augusta.