Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Na poliach stojí voda, jarné práce meškajú

Foto: TASR/Henrich Mišovič

Medzi poľnohospodármi panuje po celom Slovensku silné nervové napätie.

Dunajská Streda 3. apríla (TASR) - Na Žitnom ostrove v priebehu minulého týždňa napršalo 92 milimetrov vody. Z agronomického pohľadu je počasie najvyšším rizikovým faktorom.

Poľnohospodári sa dostali do situácie, v ktorej sa za posledných 40 rokov neocitli. Konštatovala TASR predsedníčka Agrárnej komory Slovenska so sídlom v Dunajskej Strede Helena Patasiová.

"Žiaľ, počasie sa nezlepšuje, naďalej prší a podľa meteorológov k zásadnej zmene v nasledujúcich dňoch nedôjde. Začiatkom apríla okrem ozimín, ktoré sa farmárom podarilo vysiať koncom februára a začiatkom marca, iné semená ešte nezasiali," uviedla Patasiová s tým, že aj tie sú ohrozené, ktoré boli včas vysadené, nakoľko niektoré odrody mrazivé počasie neprežijú.

"Ak je teplota -5 stupňa Celsia, ako tomu bolo v marci, viacdenné mrazy semená zlikvidujú a nevyklíčia," vysvetlila.

Podľa predsedníčky farmári mali už dávno siať aj kukuricu a slnečnicu.

"Vyzerá to tak, že najskôr koncom apríla môžu byť zasiate tieto komodity. Mechanizmy sa v žiadnom prípade nemôžu dostať na pole. Odvodové kanály sú z finančných dôvodov zanedbané, na poliach stojí voda, vyzerá to tak, ako keby sa na poliach vytvorili jazerá," priblížila Patasiová.

Pripomenula, že na južnom Slovensku sú oblasti, kde ani jarný jačmeň nestihli vysiať. "Agronóm sa bude musieť rozhodnúť, či v tomto roku začne vôbec siať oziminy. Medzi poľnohospodármi panuje po celom Slovensku silné nervové napätie," uzavrela.