Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Na pošte v Bratislave skontrolujú colníci denne 40.000 zásielok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tovar zasielaný z tretích krajín je oslobodený od cla, ak hodnota zásielky nepresahuje 150 eur. To, že je zásielka oslobodená od cla neznamená, že je oslobodená aj od dane z pridanej hodnoty (DPH).

Bratislava 5. decembra (TASR) – Desiatky tisíc balíkov z Číny či z ďalších krajín mimo EÚ evidujú v týchto dňoch príslušníci Finančnej správy (FS) SR na bratislavskej poštovej pobočke. Slovenská pošta im v týchto dňoch predkladá denne na colnú kontrolu približne 40.000 zásielok. Pri dovoze tovaru z tretích krajín prostredníctvom Slovenskej pošty si treba pozorne prečítať pokyny uvedené na poštovom oznámení. Často sa totiž stáva, že príjemcovia prídu colne prerokovať zásielku bez toho, aby si priniesli internetovú objednávku tovaru v zásielke, informovala vo štvrtok FS.

"Bez toho, aby príjemcovia mali pri sebe všetky potrebné dokumenty, nie je možné zásielku colne prerokovať," upozornila hovorkyňa Colného úradu Bratislava Drahomíra Adamčíková. Pokiaľ má colný úrad k dispozícii všetky potrebné doklady k colnému konaniu, vydá podľa Adamčíkovej rozhodnutie v colnom konaní, ktorým vymeria colný dlh, najneskôr nasledujúci deň po predložení dokladov prepravcom.

Tovar zasielaný z tretích krajín je oslobodený od cla, ak hodnota zásielky nepresahuje 150 eur. To, že je zásielka oslobodená od cla neznamená, že je oslobodená aj od dane z pridanej hodnoty (DPH). Zásielky sú oslobodené od DPH, ak ich hodnota nepresahuje 22 eur, v tomto prípade príjemca neplatí nič. Oslobodenie sa však nevzťahuje na alkoholické výrobky, parfumy a toaletné vody, tabak a tabakové výrobky. Od 1. januára 2021 sa podmienky dovozu zmenia. Do platnosti vstúpi smernica EÚ, na základe ktorej budú všetky dovážané zásielky z tretích krajín podliehať platbe DPH.

Aby mohol colný úrad colný dlh vypočítať, musí mať k dispozícii doklad potvrdzujúci skutočne zaplatenú cenu za tovar v zásielke spolu s poštovným za jej prepravu. "Ideálne je, ak sa tento doklad nachádza priamo v zásielke," uviedla Adamčíková. Ak doklad o hodnote nie je priložený, zásielku uložia u prepravcu v sklade dočasne uskladneného tovaru a ten písomne informuje príjemcu o ďalšom postupe a potrebe predloženia dokladov.