Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Na Profesia days v Žiline sa predstavuje takmer 50 vystavovateľov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Účastníci si môžu otestovať schopnosti aj vďaka umelej inteligencii a poradiť sa so skúsenými personalistami o konkrétnych problémoch v dvoch zónach.

Žilina 18. septembra (TASR) - Na treťom ročníku Profesia days v Žiline sa v pondelok a v utorok (19. 9.) predstavuje v Dome odborov takmer 50 vystavovateľov. Podľa manažérky pre vzťahy s verejnosťou spoločnosti Profesia Ľubice Melcerovej ponúka nový koncept podujatia lepšiu interakciu uchádzačov o prácu s vystavovateľmi.

Doplnila, že účastníci si môžu otestovať schopnosti aj vďaka umelej inteligencii a poradiť sa so skúsenými personalistami o konkrétnych problémoch v dvoch zónach. "V sprievodnom programe budú odborníci hovoriť o skúsenostiach a zážitkoch ako prerazili na trhu práce. Ale dávať aj praktické rady. Napríklad, ako sa stať dobrým rečníkom. Niekto má prácu, ale chcel by sa v nej zlepšiť a takúto schopnosť získať. Pretože je to niečo, s čím mnohí majú problém," podotkla Melcerová.

Pripomenula, že pri organizácii podujatia spolupracujú aj s dvoma fakultami zo Žilinskej univerzity. "Čiže, komunikujeme aj so študentmi a absolventmi, ktorí sa idú začleniť na pracovný trh. Zo skúsenosti z predchádzajúcich ročníkov vieme, že približne 40 percent návštevníkov Profesia days sú práve absolventi, ktorí si hľadajú prácu. Možno si dali voľnejšie leto a od septembra sa chcú naplno vrhnúť na pracovný trh," dodala.

Záujem ľudí zamestnať sa v Žilinskom kraji podľa nej za ostatnú dekádu výrazne klesol a zmenili sa aj pracovné oblasti, do ktorých firmy hľadajú nových zamestnancov. V roku 2013 bol priemerný počet reakcií na jednu ponuku zo Žilinského kraja 56, tento rok je to len 12, čo z neho robí tretí najmenej atraktívny kraj. Zo strany uchádzačov je momentálne najväčší záujem o prácu pokladníkov, predavačov a dominujú sektory obchodu, výroby a dopravy, uzavrela manažérka pre vzťahy s verejnosťou spoločnosti Profesia.

Za cestu vlakom na Profesia days v Žiline získajú návštevníci 50-percentnú zľavu



Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) predstavuje na veľtrhu práce Profesia days v Žiline v pondelok a v utorok (19. 9.) voľné pracovné pozície a ich benefity. Podľa hovorcu ZSSK Tomáša Kováča môžu návštevníci získať za cestu vlakom na podujatie 50-percentnú zľavu.

V stánku ZSSK je podľa neho potrebné uviesť e-mail, číslo ZSSK ID a cenu lístka. "Pre získanie zľavy treba mať založené zákaznícke konto ZSSK ID, respektíve si ho založiť na Profesia days, s čím radi pomôžu naši kolegovia," priblížil hovorca.

Doplnil, že stačí preukázať sa zakúpeným jednosmerným alebo spiatočným cestovným lístkom v stánku ZSSK. "Naši kolegovia zaregistrujú účastníkov prostredníctvom formulára, na základe ktorého sa im preplatí 50 percent zo sumy cestovného lístka. To vo forme extra bonusového kreditu do zákazníckeho konta ZSSK ID, ktorý môžu čerpať pri ďalších zakupovaných cestovných lístkoch," vysvetlil.

V žilinskom Dome odborov sa bude národný dopravca držať konceptu s mottom Nastúpte k nám do ZSSK. "Záujemcom poskytneme všetky potrebné informácie o benefitoch a aktuálne voľných pracovných miestach v rámci celého Slovenska. Predstavíme rôzne pracovné príležitosti, najmä pre záujemcov o kľúčové pracovné profesie v oblasti prevádzky a opráv, ako je rušňovodič, údržbár či elektromechanik," uviedol Kováč.

Pripomenul, že ZSSK zaviedla náborový príspevok až vo výške 3000 eur pre rušňovodičov s praxou na celom Slovensku alebo 1200 eur pre údržbárske a prevádzkové profesie. "Účelom zavedenia náborového príspevku je zvýšiť atraktívnosť a záujem o nástup nových zamestnancov na kľúčové pracovné pozície, ktoré sa nedarí dlhodobo obsadiť. Formou náborového príspevku chce spoločnosť tieto pracovné pozície stabilizovať, a tým zabezpečiť personálnu, respektíve prevádzkovú potrebu," uzavrel hovorca ZSSK.