Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Na Profesia days v Žiline sa zišlo viac ako 60 zamestnávateľov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Základný plat zamestnanca v Žilinskom kraji je 1100 eur, v Bratislavskom kraji je to o 300 eur viac, uviedla hovorkyňa spoločnosti Profesia Nikola Richterová.

Žilina 16. mája (TASR) – V Žilinskom kraji tvorí podiel voľných pracovných miest už druhý rok po sebe 12 percent z celkovej ponuky voľných pracovných miest na Slovensku. Počas druhého ročníka veľtrhu Profesia days, na ktorom sa v stredu v Žiline zišlo viac ako 60 zamestnávateľov, to pre TASR uviedla hovorkyňa spoločnosti Profesia Nikola Richterová.

Doplnila, že takmer polovica voľných pracovných pozícií je v Bratislavskom kraji. "Napríklad desať rokov dozadu bola väčšina pracovných pozícií zo Žilinského kraja v Žiline a v Žilinskom okrese. Momentálne posilňujú aj ostatné okresy a situácia sa zlepšuje. Človek, ktorý chce pracovať doma v Žilinskom kraji, už nemusí dochádzať za prácou iba do Žiliny. Desať rokov dozadu to bolo takmer nepredstaviteľné," povedala hovorkyňa spoločnosti.

"Záujem o prvý ročník pracovného veľtrhu nás prekvapil. Prišlo 5000 ľudí, čo sa dá porovnať s číslami, ktoré sme zažili pred desiatimi rokmi v Bratislave. Vidíme, že Žilina je mesto, ktoré nemá až toľko informácií a možností stretávať sa so zamestnávateľmi. Potvrdili sme si, že takéto podujatie tu chýbalo. Preto sme sa vrátili a rozhodli sme sa organizovať veľtrh v Žiline pravidelne každý rok," dodala Richterová.

Na druhom ročníku hľadalo podľa nej viac ako 60 zamestnávateľov ľudí z administratívy, výroby, nechýbali personálne agentúry a najmä marketing. "Od uchádzačov sme zistili, že práve o marketing bol najväčší záujem. Celkovo je takáto situácia v každom kraji na Slovensku, neplatí to iba pre Žilinu. Preto sme vynovili Profesia days a máme špeciálnu marketingovú zónu. Ponúka prednášky venované ľudom, ktorí v marketingu pracujú. Ale aj ľuďom, ktorí sa iba uchádzajú o túto prácu, prípadne chcú ísť študovať takéto odvetvie," vysvetlila hovorkyňa spoločnosti.

Základný plat zamestnanca v Žilinskom kraji je podľa nej okolo 1100 eur, v Bratislavskom kraji je to o 300 eur viac. "V Žilinskom kraji majú najvyššie mzdy zamestnanci na manažérskych pozíciách. Mimo manažmentu je však najlepšie plateným zamestnancom IT architekt, jeho priemerný základný plat predstavuje 2596 eur v hrubom. Na druhom mieste skončil advokát s priemerným platom 2170 eur v hrubom. Trojicu najlepšie platených zamestnancov uzatvára špecialista stratégie siete, ktorý zarába v priemere 2133 eur v hrubom," dodala Richterová.