Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Na realizáciu opatrení hospodárskej mobilizácie schválili nariadenie

Na snímke R. Sulík. Foto: TASR Jaroslav Novák

Vláda podľa nariadenia zároveň určuje spôsob financovania vykonávania uvedených opatrení hospodárskej mobilizácie.

Bratislava 19. mája (TASR) - Kabinet schválil návrh vládneho nariadenia na vykonanie niektorých opatrení hospodárskej mobilizácie v súvislosti s vyhlásenou mimoriadnou situáciou na zabezpečenie riešenia ochorenia COVID-19, ktorý predložilo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

MH SR navrhuje vláde, aby nariadila vykonávanie opatrení hospodárskej mobilizácie pri organizácii výroby a organizácii služieb, pri organizácii zdravotníckeho a dopravného zabezpečenia, pri organizácii poštových služieb, pri organizácii sociálneho zabezpečenia, pri použití štátnych hmotných rezerv, pri vecnom plnení, pri poskytnutí vysielacieho času potrebného na informovanie verejnosti o krízovej situácii a o opatreniach potrebných na riešenie krízovej situácie ministerstvu tak, aby bola informácia dostupná všetkým osobám vrátane osôb odkázaných na posunkovú reč.

Vláda podľa nariadenia zároveň určuje spôsob financovania vykonávania uvedených opatrení hospodárskej mobilizácie. Činnosť subjektov hospodárskej mobilizácie pri vykonávaní nariadených opatrení hospodárskej mobilizácie sa riadi metodickými usmerneniami vydanými ministerstvami a ostatnými ústrednými orgánmi štátnej správy určenými ako subjekt hospodárskej mobilizácie.

Vládny materiál nebol predmetom medzirezortného pripomienkového konania ani rokovania Legislatívnej rady vlády SR z dôvodu, že jeho vypracovanie v čo najkratšom čase si vyžiadalo ukončenie vyhláseného núdzového stavu a pokračovanie vo vyhlásenej mimoriadnej situácii v súlade s uznesením vlády zo 14. mája 2021.