Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Na rodinnej farme Diana chovajú kozy a predávajú ich mlieko

Kozy v Jablonici Foto: TASR/Daniel Veselský

Ich bioprodukty vyhľadáva stála klientela i náhodní okoloidúci, ktorých zláka tabuľa pred farmou.

Jablonica 22. júna (TASR) – Manželia Hamerlíkovci už viac ako pätnásť rokov zásobujú zo svojej rodinnej farmy Diana v Jablonici blízke i vzdialenejšie okolie výrobkami z kozieho mlieka a zvieratami z chovu.

Ich bioprodukty vyhľadáva stála klientela i náhodní okoloidúci, ktorých zláka tabuľa pred farmou takmer uprostred obce.

"Robíme to preto, lebo nás to baví. Manželka je učiteľka a ja som bývalý učiteľ na dôchodku," povedal Štefan Hamerlík pre TASR. Prevádzka rodinnej farmy však nie je podľa neho zisková, avšak nie je ani v strate. "Pociťujeme veľmi malú podporu štátu, čo sa musí potom odraziť na cenách a tým aj na spotrebe. Naši pravidelní klienti sú skôr dobre situovaní ľudia alebo fajnšmekri," dodal farmár. Okrem domácich chodia ľudia od Senice, Skalice, Trnavy i Myjavy či Brezovej pod Bradlom.

Hamerlíkovci kozy chovajú od roku 1994. Začínali ako mnohí, len s jednou pre vlastné potreby a s chuťou zdravo sa stravovať. Ako čas plynul, narastal aj počet zvierat. "V súčasnosti máme šľachtiteľský chov, všetky kozy i cap sú ohodnotené výberovou komisiou na nákupnom trhu a majú preukazy o pôvode. Produkujeme kvalitný plemenný materiál. Ponúkame rôzne druhy mäkkých syrov z čerstvého mlieka a tvrdé syry, viac druhov tvarohu, smotanu, zákvas, jogurty, žinčicu," informoval Hamerlík. K rodinnému domu časom prikúpili vedľajšie pozemky, aby mohli farmu rozšíriť.

Učiteľská duša sa u manželov nezaprie a tak ponúkajú školám aj možnosť exkurzií a deťom zoznámiť sa s kozami, králikmi, sliepkami a holubmi, pozrieť si, ako celá farma funguje. Aj dospelí môžu prísť vyskúšať si dojenie, výrobu syra, zabíjačku, kŕmenie, vychádzku s vycvičeným psom, lebo aj to je ďalšia srdcovka Štefana Hamerlíka. Kto sa vopred ohlási, tomu na objednávku domáci navaria poctivý guľáš, dobre upravené kozľacie mäso či králika, klobásy, polievku z holubaciny či pečienku.

Budúcnosť farmára Hamerlíka neznepokojuje, je už jednoducho zmierený s tým, že ani jeden z dvoch synov vo farmárčení pokračovať asi nebude. A tak farma Diana, pomenovaná po jednej z obľúbených kôz, bude fungovať dovtedy, kým manželom budú sily stačiť. Zatiaľ ich práca nesie úspechy, za čo získali v roku 2007 titul Najlepší slovenský chov.