Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

V pláne rozvoja Národného parku Poloniny je prioritou mäkký turizmus

Na snímke zelená hranica v NP Poloniny. Foto: TASR - Milan Kapusta

Podľa envirorezortu má mäkký turizmus vyššiu pridanú hodnotu a predstavuje sofistikovanejší sektor ako intenzívna ťažba dreva, čo môže pomôcť vidieckym regiónom zabrániť vyľudňovaniu.

Tisovec 7. mája (TASR) – Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR presadilo realizáciu plánu rozvoja na Muránskej planine, ktorý pomôže regiónu pri jeho transformácii. Na pilotné rozvojové projekty mäkkého turizmu v Národnom parku (NP) Muránska planina a NP Poloniny má ísť 16 miliónov eur. Na stretnutí so zástupcami samospráv, cestovného ruchu a Lesov SR o tom v piatok informoval štátny tajomník MŽP SR Michal Kiča.

„Rozvojové projekty budú zamerané na vytvorenie pracovných príležitostí, predovšetkým v sektore prírodného turizmu, prírode blízkeho obhospodarovania lesa a nadväzujúcich činností,“ uviedol Kiča. Finančné prostriedky majú prísť do dvojice národných parkov z plánu obnovy v rámci opatrení na adaptáciu regiónov na zmenu klímy.

V pláne rozvoja NP je prioritou mäkký turizmus, ten má podľa envirorezortu vyššiu pridanú hodnotu a predstavuje sofistikovanejší a diverzifikovanejší sektor ako intenzívna ťažba dreva, čo môže pomôcť vidieckym regiónom zabrániť vyľudňovaniu. Stretnutie so zástupcami z regiónu NP Poloniny plánuje MŽP SR uskutočniť počas víkendu.

„Otvárame komunikáciu o možných podobách podpory v nasledujúcich rokoch tak, aby finančné prostriedky smerovali do systematických a trvalo udržateľných zmien v ochrane prírody, do podpory miestnej podnikateľskej sféry a infraštruktúry pre návštevníkov regiónu,“ dodal Kiča.