Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Na severe okresu Veľký Krtíš sa žatva ešte nezačala

Na snímke žatva ozimného jačmeň. Foto: TASR - Roman Hanc

Tohtoročná žatva a jej výsledky reagujú na počasie nielen v tomto roku, ale aj počas minuloročnej jesene.

Veľký Krtíš 16. júla (TASR) – Žatva sa začala aj v okrese Veľký Krtíš, ide však len o južnú časť oblasti. „Na severe okresu sa žatva ešte nezačala. Tamojší poľnohospodári začali kosiť ozimný jačmeň,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Ako dodala, v regióne je pokosených približne 75 % plôch ozimného jačmeňa. „Viac ako polovicu zasiatej výmery jačmeňa však poškodila poľovná zver. Na týchto plochách je úroda ozimného jačmeňa len 0,8 tony na hektár,“ spomenula s tým, že veľkokrtíšski poľnohospodári začali pokusne kosiť aj pšenicu. „V sýpkach je zatiaľ zrno len približne z 10 % plôch, na ktorých je zasiata pšenica,“ zhrnula.

Pripomenula tiež, že tohtoročná žatva a jej výsledky reagujú na počasie nielen v tomto roku, ale aj počas minuloročnej jesene. Poľnohospodári vtedy zakladali tohtoročnú úrodu a siali oziminy, ktoré teraz zbierajú. „Vlaňajšia jeseň bola výrazne daždivá, v niektorých oblastiach sa preto posunuli jesenné práce, kým poľnohospodári čakali na vyschnutie pôdy. Aj preto je tohtoročná žatva posunutá približne o jeden týždeň,“ zdôraznila. „Aktuálne máme zase extrémne horúce počasie, ktoré urýchľuje dozrievanie pšenice, ale aj repky,“ ukončila.