Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Eustream: Do SR v júni prichádza viac plynu zo západu ako z Ukrajiny

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

V júni už dodávky plynu na Slovensko zo západu vzrástli na hodnoty od 41 do 52 miliónov m3 denne, čo je priemerne 47 miliónov m3.

Bratislava 8. júna (TASR) – Prítok zemného plynu na Slovensko sa v júni oproti predchádzajúcemu obdobiu zmenil. Zatiaľ čo ešte v máji prichádzala väčšina plynu cez Ukrajinu na vstupe vo Veľkých Kapušanoch, od júna sa toky otočili a viac plynu priteká na Slovensko zo západu na vstupe Lanžhot. Vyplýva to z údajov slovenského prepravcu plynu eustream.

V druhej polovici mája (od 16. 5.) eustream eviduje prítok zemného plynu cez Veľké Kapušany v objeme viac ako 700 miliónov kubických metrov (m3), čo je priemerne 44 miliónov m3 denne, a z Česka cez Lanžhot v objeme približne 500 miliónov m3, čo je denne okolo 31 miliónov m3.

V júni už dodávky plynu na Slovensko zo západu vzrástli na hodnoty od 41 do 52 miliónov m3 denne, čo je priemerne 47 miliónov m3. Dodávky plynu cez Ukrajinu, naopak, poklesli na priemerných 36 miliónov m3.

Prevažná väčšina plynu napriek zmene jeho smerovania pochádza z Ruska a obchádza Ukrajinu cez plynovod Nord Stream. Podľa Ministerstva hospodárstva SR sa doposiaľ podarilo nahradiť iba časť ruského plynu dovozom troch tankerov skvapalneného zemného plynu LNG.

Pokračuje aj výrazne zvýšená dodávka plynu pre spoločnosť Nafta, ktorá už plynom vo zvýšenej miere začala napĺňať zásobník. Namiesto štyroch až piatich miliónov m3 zo začiatku mája v súčasnosti odoberá Nafta z potrubia okolo 20 miliónov m3 plynu denne.