Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Na strelniciach alebo poľovačkách bude povolená zbraň s tlmičom

Tlmič na zbrani. Foto: FOTO TASR - Prezídium Policajného zboru

Možnosť nadobúdať tlmiče budú mať len športoví strelci a poľovníci.

Bratislava 28. júna (TASR) – Športoví strelci a poľovníci budú môcť v budúcnosti používať zbrane s tlmičom hluku výstrelu. Vyplýva to z novely zákona o sprístupňovaní strelných zbraní a streliva na civilné použitie na trhu, ktorý v utorok schválilo plénum Národnej rady (NR) SR.

"Po vzore viacerých krajín Európskej únie sa uvoľňuje režim tlmičov hluku výstrelu ich preradením z kategórie A (zakázané zbrane) do iných príslušných kategórií," uvádza sa v dôvodovej správe. Medzi zakázané doplnky zbraní má naďalej patriť tlmič, ktorý nebude spĺňať podmienky podľa zákona.

Možnosť nadobúdať tlmiče budú mať len športoví strelci a poľovníci. Športoví strelci ich budú môcť mať pripevnené na zbrani a používať ich pri streľbe len na strelniciach. Poľovníci ich budú môcť mať pripevnené na zbrani a používať ich pri streľbe okrem strelníc aj za podmienok uvedených v zákone o poľovníctve.

Uvoľnenie režimu tlmičov bude mať podľa predkladateľov prínos pri ochrane sluchu strelcov, prípadne blízko stojacich osôb. Ich používanie tiež priaznivo ovplyvní hlučnosť v okolí strelníc, čo je častým dôvodom ich zániku. Umožnenie nadobúdania a používania tlmičov poľovníkmi sa využije napríklad aj na zníženie populácie diviakov šíriacich africký mor ošípaných.

Zbraň kategórie A s neodnímateľným tlmičom hluku výstrelu spĺňajúcim podmienky podľa osobitného predpisu by mala ostať zaradená do kategórie A. Odnímateľný tlmič hluku výstrelu spĺňajúci podmienky podľa osobitného predpisu, zbraň kategórie B s neodnímateľným tlmičom hluku výstrelu a zbraň kategórie C s neodnímateľným tlmičom hluku výstrelu spĺňajúcim podmienky podľa osobitného predpisu sú zaradené do kategórie B. Zbraň kategórie D s neodnímateľným tlmičom hluku výstrelu spĺňajúcim podmienky podľa osobitného predpisu sa zaraďuje do rovnakej podkategórie ako táto zbraň bez tlmiča.