Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Na strojárskom veľtrhu v Nitre bude 116 vystavovateľov zo 7 krajín

Ilustračné foto Foto: TASR - Henrich Mišovič

Súčasťou veľtrhu bude predstavenie inovatívnych vynálezov vysokých škôl a univerzít s technickým zameraním.

Nitra 18. mája (TASR) – Celkovo 116 vystavovateľov a zastúpených firiem zo siedmich krajín sa predstaví na 28. ročníku Medzinárodného strojárskeho veľtrhu v Nitre. Veľtrh sa uskutoční na výstavisku Agrokomplexu od 23. do 26. mája. Vystavovatelia zo Slovenska, z Českej republiky, Poľska, Maďarska, Nemecka, Rakúska a Litvy predstavia novinky zo sveta strojov, zvárania, hutníctva, automatizácie a mechanizácie. Obsadia výstavnú plochu 9075 štvorcových metrov, informovala hovorkyňa výstaviska Katarína Moravcová.

Súčasťou veľtrhu bude predstavenie inovatívnych vynálezov vysokých škôl a univerzít s technickým zameraním. V rámci výstavy Techforum predstaví Strojnícka fakulta Technickej univerzity v Košiciach prototyp športovej sekvenčnej prevodovky pre vozidlá, robotické rameno pre dekontaminačný robot, trojkolesové vozidlo na báze pohonového systému využívajúce palivový článok a metalhydridové zliatiny, neštandardný kolaboratívny systém v stochastickom (náhodnom) procese manipulácie a biomedicínske implantáty.

Ústredným exponátom bude SUPER – QUAD firmy Engler Automotive s perspektívou aplikácie sekvenčnej prevodovky ako aj veľkoformátovej 3D tlače z dielne Strojníckej fakulty Technickej univerzity Košice. Komplex expozície dotvoria nové exponáty vodíkových technológií a inšpekčných robotických systémov. Strojnícka fakulta Slovenskej technickej univerzity v Bratislave na veľtrhu predstaví Adaptívny systém tienenia ako cestu k zníženiu skleníkového efektu.