Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Na strojárskom veľtrhu v Nitre sa prezentuje stovka vystavovateľov

Na snímke stánok firmy Micro-Epsilon na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu 2022 v Nitre v utorok 24. mája 2022. Po dvojročnej prestávke, spôsobenej pandémiou, sa na nitrianske výstavisko Agrokomplex vrátil medzinárodný strojársky veľtrh. Na tohtoročnom 27. ročníku veľtrhu sa od 24. mája 2022 predstaví 100 vystavovateľov. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Návštevníci môžu na nitrianskom veľtrhu vidieť novinky, ktoré vystavovatelia prezentovali na výstave Expo 2020 v Dubaji.

Nitra 24. mája (TASR) – Celkovo sto vystavovateľov zo siedmich krajín sa predstavuje na 27. ročníku Medzinárodného strojárskeho veľtrhu, ktorý sa v utorok začal na výstavisku v Nitre. Na ploche 9886 štvorcových metrov sa prezentujú vystavovatelia zo Slovenska, z Českej republiky, Poľska, Maďarska, Nemecka, Talianska a Rakúska, informovala hovorkyňa výstaviska Katarína Moravcová. Veľtrh potrvá do piatka 27. mája.

Návštevníci môžu na nitrianskom veľtrhu vidieť novinky, ktoré vystavovatelia prezentovali na výstave Expo 2020 v Dubaji. Technická univerzita v Košiciach v spolupráci so spoločnosťou Matador Group predstavila prvý slovenský vodíkový superšport MH2. Vodík je skladovaný v dvojplášťových tlakových nádobách s patentovaným vnútorným systémom teplotného manažmentu, ktoré sú vyplnené unikátnymi metalhydridovými zliatinami vyvinutými na strojníckej fakulte univerzity.

Technická univerzita v Košiciach predstavuje na nitrianskom výstavisku aj ďalšie exponáty, ako napríklad prvý slovenský nízkotlakový vodíkový autobus RH2, ktorý bol vytvorený v spolupráci so spoločnosťou Rošero-P, dekontaminačné zariadenie Emma a Nella a ďalšie výsledky inovatívneho výskumu fakulty v zmysle najaktuálnejších trendov Európy a sveta. K nim patria 3D tlač robotom Fanuc, sekvenčná prevodovka pre superšport autá, implantáty šité na mieru či robotickú invazívnu diagnostiku.

Vystavovatelia predstavujú v Nitre aj ďalšie novinky, medzi nimi laserový 2D/3D profilomer, ktorý je momentálne jediným profilomerom, ktorý využíva UV laser a ako jediný umožňuje stabilné generovanie 2D profilu alebo 3D cloudu aj na povrchu transparentných častí svetlometov. Najľahší 1-tonový ručný kladkostroj na svete od japonského výrobcu ponúka bezkonkurenčnú kombináciu vysokej výkonnosti a nízkej hmotnosti. Nový rad Folia, kvapaliny na báze biologických zdrojov a vody bez olejov a emulgátorov, je revolúciou v oblasti kovoobrábania. Hexagon Metrology predstavuje dva Leica Absolute Trackery AT960, jeden ako súčasť robotickej bunky so skenovacím zariadením a druhý v kombinácii s možnosťou skenovania a dotykového merania.

Neoddeliteľnou súčasťou odborného programu Medzinárodného strojárskeho veľtrhu v Nitre je od roku 2010 Slovenská kooperačná burza, ktorá už 16 rokov poskytuje podnikateľskej verejnosti medzinárodnú platformu na networking s relevantnými obchodnými partnermi, príležitosti sourcingov na mieru. Zároveň prináša panelové diskusie o aktuálnych problémoch aj pokrokoch v priemysle, pokročilých technológiách, dobrých príkladoch z praxe domácich aj zahraničných spoločností a kooperácii súkromného sektora a štátu.