Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Na trh sa môže uvádzať produkt na hnojenie s označením CE

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Novela má zabezpečiť implementáciu európskeho nariadenia.

Bratislava 24. júna (TASR) - Pri splnení podmienok ustanovených euronariadením by sa do obehu na európskom trhu mohol uvádzať produkt na hnojenie s označením CE. Vyplýva to z novely zákona o hnojivách z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorú podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Novela má zabezpečiť implementáciu európskeho nariadenia.

"Ďalším cieľom návrhu zákona je vykonanie úprav v nadväznosti na poznatky a potreby aplikačnej praxe. Z dôvodu klimatickej zmeny sa za ustanovených podmienok navrhuje predĺženie začiatku obdobia na možnosť udelenia výnimky zo zakázaného obdobia na aplikáciu dusíkatých hnojivých látok v zraniteľných oblastiach na ornej pôde," priblížil agrorezort.

Úpravami vo vzťahu k produktom na hnojenie a výživu rastlín, ktoré obsahujú čistiarenské kaly, sa podľa MPRV sleduje zabezpečenie záujmu na ochrane zdravia ľudí, zvierat a životného prostredia pri využívaní tohto alternatívneho zdroja živín, a to vzhľadom na ich vplyv na poľnohospodársku pôdu, sekundárne na vodu a rastlinnú a živočíšnu produkciu.