Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Na trhovisku by mal byť oddelený tovar z vlastnej produkcie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cieľom návrhu zákona má byť vytvorenie lepších podmienok pre lokálnych pestovateľov a predaj ich výrobkov z vlastnej produkcie.

Bratislava 26. januára (TASR) - Na trhovisku by mal byť oddelený tovar z vlastnej produkcie od kúpeného tovaru. Vyplýva to z návrhu novely zákona o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach, ktorý do Národnej rady (NR) SR predložil nezaradený poslanec Patrick Linhart. Novela by mala byť účinná od 1. apríla 2023.

"Správca trhoviska by mal organizačne rozdeliť trhovisko, tržnicu a priestor pre príležitostný trh tak, že bude viditeľne označený priestor, kde sa predávajú výrobky len z vlastnej produkcie a výrobky získané nákupom, alebo iným spôsobom od inej fyzickej osoby alebo právnickej osoby," spresnil predkladateľ v návrhu novely zákona. Za nedodržanie ustanovení zákona sa navrhuje sankcia do výšky až 8000 eur.

Cieľom návrhu zákona má byť vytvorenie lepších podmienok pre lokálnych pestovateľov a predaj ich výrobkov z vlastnej produkcie a rozlíšenie týchto pestovateľov ovocia a zeleniny od nepestovateľov, teda iba predajcov komodít, ktoré sú získané nákupom, alebo iným spôsobom od inej fyzickej alebo právnickej osoby.