Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Na trhu s bytmi v Prešove prevláda dopyt nad ponukou

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Lepšie byty sa v Prešove predali, na trhu aktuálne nie je veľa ponúk, chýbajú novostavby.

Prešov 14. mája (TASR) – Na trhu s realitami v Prešove a okolí chýbajú v ponuke byty, o ktoré majú kupujúci najväčší záujem. Ide predovšetkým o zrekonštruované dvoj- a trojizbové byty alebo nové za prijateľné ceny. Problémom je, že v meste sa stavia málo bytov. Dobrá prístupnosť hypoték spôsobila, že lepšie ponuky, ktoré boli na trhu, sa predali. Ceny bytov oproti vlaňajšku vzrástli zhuba o desať percent. Pozemkov na výstavbu s kompletnými inžinierskymi sieťami je na trhu menej. Zhodli sa na tom viacerí realitní makléri, ktorí pôsobia v tejto oblasti.

Martin Karabinoš z prešovskej realitnej kancelárie Lucky Reality pre TASR uviedol, že vývoj realitného trhu, odkedy sa začali poskytovať hypotekárne úvery, v Prešove a okolí dosť stagnuje. Lepšie byty sa predali, na trhu aktuálne nie je veľa ponúk, chýbajú novostavby. „Teraz je veľa kupujúcich, vo výhode sú predávajúci, ale nie je z čoho vyberať. Kto chce predať, ešte váha a čaká, že ceny pôjdu prudšie hore. Preto sa trh veľmi nehýbe. V porovnaní s vlaňajškom bol trh rovnomernejší, podiel ponúk a kupujúcich bol vyrovnanejší,“ uviedol Karabinoš. Stavebných pozemkov na predaj je na trhu množstvo, ale veľa je nepripravených na výstavbu a treba dlhšie čakať na dotiahnutie potrebných médií. Pri predaji rodinných domov je problémom zle nastavená cena. Predávajúci majú vyššie očakávania oproti realite. Ponúkajú staré domy za vysoké ceny. O nové domy je na trhu záujem ako vlani.

Maklér Halo reality František Čamaj tiež potvrdil, že prevláda dopyt nad ponukou a ceny bytov išli asi o desať percent hore oproti vlaňajšku. Je to spôsobené nízkou ponukou a tiež tým, že banky dávajú hypotéky s nízkym úrokom. Najväčší záujem na trhu je o lacné, staršie, kompletne zrekonštruované byty. Kupujú hlavne mladé rodiny, ktoré si berú hypotéky. Cenovo dostupných novostavieb je v Prešove málo, o drahé nad 100.000 eur v mezonetoch a na vrchných poschodiach ľudia nemajú príliš záujem. Čo sa týka chát a chalúp, predaj stagnuje, ale podobná situácia bola aj pred rokom.

Rastislav Štalmach z realitnej kancelárie Archeus má podobnú skúsenosť. Podľa jeho vyjadrenia na trhu je nedostatok starších, cenovo prijateľných bytov v dobrom stave. „Predáva sa skoro všetko, lebo ľudia majú dostatok financií, hypotéky majú nízke úrokové sadzby. Prišli na to, že na termínovaných vkladoch sa veľmi neoplatí držať peniaze, takže sú aj tzv. investori, ktorí kupujú nehnuteľnosti a potom ich plánujú ďalej prenajímať,“ povedal Štalmach. Nové stavebné projekty v oblasti bývania sa v Prešove slabo rozbiehajú. O niektorých sa uvažuje, že pôjdu na nájomné bývanie, preto v tejto chvíli nie je jasné, ktoré byty budú určené na komerčný predaj.