Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Na Ukrajinu sa previezlo už viac ako 3000 ton humanitárnej pomoci

Na snímke sklad humanitárnej pomoci pre utečencov z Ukrajiny v priestoroch Mestského kultúrneho strediska (MsKS) v meste Veľké Kapušany 2. marca 2022. Foto: TASR - Roman Hanc

Aby mohla FS tovar skontrolovať a stotožniť, je potrebné predložiť zoznam prepravovanej humanitárnej pomoci.

Michalovce 7. marca (TASR) – Za prvých sedem marcových dní previezlo cez hraničné priechody vo Vyšnom Nemeckom a v Ubli 1006 vozidiel na Ukrajinu viac ako 3085 ton humanitárnej pomoci. Finančná správa (FS) v tejto súvislosti pripomína podmienky, za akých je možné humanitárnu pomoc zasielať.

"I na tovar zasielaný ako humanitárna pomoc sa vzťahujú právne predpisy, ktoré je potrebné dodržiavať, a vzťahuje sa naň colný dohľad. Tovar musí byť skontrolovaný a stotožnený," upozornila hovorkyňa Colného úradu (CÚ) Michalovce Jana Nimrichterová s tým, že colné konanie je možné uskutočniť na ktorejkoľvek vnútrozemskej pobočke CÚ.

Aby mohla FS tovar skontrolovať a stotožniť, je potrebné predložiť zoznam prepravovanej humanitárnej pomoci. Zoznamom sa zároveň bude treba preukázať aj na ukrajinskej strane hranice. Humanitárna pomoc, ktorú prerokujú vnútrozemské pobočky CÚ, má zjednodušený proces colnej kontroly na hraničných priechodoch.

Nimrichterová tiež upozorňuje, že humanitárnu pomoc adresovanú Ukrajine je možné prepravovať len cez hraničné priechody Vyšné Nemecké – Užhorod a Ubľa – Malé Berezné, druhý menovaný je určený len pre vozidlá do 3,5 tony. "Humanitárnu pomoc nie je možné prepravovať cez hraničný priechod Veľké Slemence - Malé Slemence určený pre peších cestujúcich a cyklistov," pripomenula.

Všetky potrebné informácie o pravidlách zasielania humanitárnej pomoci na Ukrajinu sústredila FS na svojom internetovom sídle www.financnasprava.sk na špeciálnej podstránke a tiež na sociálnych sieťach. "V režime nonstop je k dispozícii tiež call centrum FS na telefónnom čísle 048/43 17 222, kde je možné smerovať aj otázky týkajúce sa humanitárnej pomoci pre Ukrajinu," doplnila hovorkyňa.