Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Na veľkú schému pomoci pre cestovný ruch pôjde 37,25 milióna eur

Na snímke minister dopravy a výstavby (MDV) SR Andrej Doležal (nominant Sme rodina) prichádza na 10. rokovanie vlády SR 12. mája 2021 v Bratislave. Foto: TASR Martin Baumann

Návrh na zabezpečenie finančných prostriedkov, ktorý predložil minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina), v stredu schválila vláda.

Bratislava 12. mája (TASR) – Na veľkú schému pomoci pre cestovný ruch v súvislosti so zmierňovaním dosahov pandémie nového koronavírusu bude vyčlenených 37,25 milióna eur. Návrh na zabezpečenie finančných prostriedkov, ktorý predložil minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina), v stredu schválila vláda.

Na pomoc podnikov v odvetví cestovného ruchu už funguje schéma minimálnej pomoci, na jej financovanie sú určené prostriedky vo výške takmer 222 miliónov eur. Okrem schémy minimálnej pomoci pripravilo Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR v spolupráci s Protimonopolným úradom SR aj schému štátnej pomoci, ktorá umožní podnikom v odvetví cestovného ruchu, ktoré presiahli hranicu 200.000 eur, čerpať finančný príspevok na pokrytie nekrytých fixných nákladov.

Rezort dopravy vypracoval prepočet výšky finančných prostriedkov, ktoré sú potrebné na pokrytie nárokov podnikov v odvetví cestovného ruchu v zmysle podmienok stanovených v schéme štátnej pomoci. „Vychádzajúc z aktuálne dostupných údajov o tržbách podnikov v odvetví a o počte subjektov, ktoré prekročili limit 200.000 eur, MDV SR predpokladá, že na financovanie oprávnených žiadostí, predložených v rámci schémy štátnej pomoci, bude potrebná suma 37.250.000 eur,“ konštatuje sa v materiáli s tým, že je preto nevyhnutné navýšiť limit výdavkov MDV v tomto roku o 37,25 milióna eur.

Cieľom schémy štátnej pomoci, ktorú už schválila aj Európska komisia (EK), je poskytnutie finančného príspevku pre pokrytie časti nekrytých fixných nákladov v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Schéma štátnej pomoci vytvára rámec pre poskytnutie finančného príspevku pre podniky v odvetví cestovného ruchu, ktoré vykázali v období od 1. apríla 2020 do 31. decembra 2021 pokles čistého obratu o viac ako 40 % v porovnaní s referenčným obdobím. Výška finančného príspevku je 10 % z vykázaného poklesu, ohraničená výškou 90 % nekrytých fixných nákladov u malých a stredných podnikov a výškou 70 % nekrytých fixných nákladov u veľkých podnikov.

Aj v tejto schéme budú oprávnenými prijímateľmi prevádzky stravovacích a ubytovacích zariadení, cestovných kancelárií a agentúr, akvaparkov, kúpalísk, sprievodcovia v cestovnom ruchu, organizácie kongresov a podnikových výstav, botanické a zoologické záhrady a prírodné rezervácie, zábavné parky a lunaparky, prevádzka lanoviek a lyžiarskych vlekov, múzeá s prehliadkami pre verejnosť, historické pamiatky a turistické zaujímavosti.