Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Na veľtrhu nábytku sa predstavuje 286 vystavovateľov zo 7 krajín

Celkovo 286 vystavovateľov zo siedmich krajín sa prezentuje na výstavisku Agrokomplex v Nitre, kde sa v stredu 27. apríla 2022 začal 30. ročník medzinárodného veľtrhu nábytku, bytových doplnkov, dizajnu a architektúry Nábytok a bývanie. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Súčasťou veľtrhu nábytku je aj 23. ročník výstavy nábytkového a interiérového dizajnu Fórum dizajnu.

Nitra 27. apríla (TASR) – Celkovo 286 vystavovateľov zo siedmich krajín sa prezentuje na výstavisku Agrokomplex v Nitre, kde sa v stredu začal 30. ročník medzinárodného veľtrhu nábytku, bytových doplnkov, dizajnu a architektúry Nábytok a bývanie. Na výstavnej ploche 39.500 štvorcových metrov sa predstavujú okrem slovenských aj vystavovatelia z Českej republiky, Maďarska, Poľska, Rakúska, USA a zo Srbska, informovala Katarína Moravcová, hovorkyňa výstaviska. Súbežne s výstavou nábytku sa koná aj záhradkárska výstava Gardenia. Výstavy potrvajú do nedele 1. mája.

Súčasťou veľtrhu nábytku je aj 23. ročník výstavy nábytkového a interiérového dizajnu Fórum dizajnu. V spolupráci so Slovenským múzeom dizajnu vznikla výstava Sedenie 20. a 21. storočie, ktorá predstavuje zbierku stoličiek a kresiel Slovenského múzea dizajnu z minulého storočia a zároveň aj súčasné stoličky a kreslá od slovenských výrobcov a dizajnérov. Najznámejšia je takzvaná "krčmová" stolička č. 1771, ktorá bola najvyrábanejším slovenským vzorom.

Zo zbierok múzea je na nitrianskom výstavisku prezentovaná väčšia kolekcia stoličiek z výrobného programu Tatra nábytok Pravenec, ktorú získalo Slovenské centrum dizajnu v rokoch 2004 – 2005. Stala sa aj základom pre vznik prvého múzea dizajnu, jedného z najmladších múzeí na Slovensku. V Registri múzeí a galérií bolo zapísané v roku 2014.