Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Na výpočet opatrovateľského príspevku využite kalkulačku rezortu práce

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa ministerstva práce sa za posledné tri roky na Slovensku zvýšil príspevok na opatrovanie postupne takmer o polovicu.

Bratislava 29. augusta (TASR) - Ľudia, ktorí uvažujú o opatrovaní svojho blízkeho, si môžu vopred vypočítať orientačnú výšku príspevku na opatrovanie. Rezort práce spustil na svojej webovej stránke kalkulačku. Ešte predtým ako ľudia o tento príspevok požiadajú na úrade práce, tak bez čakania zistia, či majú na opatrovateľský príspevok nárok a v akej výške. Od 1. júla tohto roka príspevok dosahuje úroveň čistej minimálnej mzdy.

Kalkulačku na výpočet opatrovateľského príspevku podľa platnej legislatívy spracoval Inštitút sociálnej politiky ministerstva práce. Výpočet prostredníctvom nej je len orientačný a nezakladá nárok na priznanie príspevku na opatrovanie ani neurčuje jeho záväznú výšku. Môže však pomôcť pri rozhodovaní tých, ktorí majú záujem o opatrovanie blízkeho," zhodnotil štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš.

Ľuďom by sa tak mala uľahčiť orientácia v zákonných ustanoveniach. Okrem výšky príspevku na opatrovanie si môžu overiť, či spĺňajú podmienky na jeho priznanie. "Medzi vstupnými údajmi sú napríklad údaje o opatrovateľovi, teda či poberá dôchodok alebo má príjem zo zamestnania, v akej výške, a koľko osôb opatruje. Rovnako je potrebné zadať aj informácie o opatrovanej osobe," priblížila generálna riaditeľka Inštitútu sociálnej politiky Lucia Fašungová. Dodáva, že kalkulačka vypočíta iba orientačnú sumu, pretože nezohľadňuje úplne všetky životné a príjmové situácie. Pokrýva však zhruba 99 % všetkých prípadov.

Podľa ministerstva práce sa za posledné tri roky na Slovensku zvýšil príspevok na opatrovanie postupne takmer o polovicu. "V roku 2016 bol tento príspevok pre opatrovateľa v produktívnom veku vo výške 220,52 eura, od 1. júla tohto roku už dosahuje výšku čistej minimálnej mzdy, čo je 430,35 eura mesačne. Presne polovicu z tohto príspevku dostávajú opatrovatelia v dôchodkovom veku," vyčíslil Ondruš. Zároveň sa vlani zdvojnásobil aj príspevok pre rodiča, ktorý sa stará o svoje ťažko zdravotne postihnuté dieťa. V dvoch krokoch sa zároveň zvýšila aj sadzba na jednu hodinu osobnej asistencie z 2,76 eura na 4,18 eura.