Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Na Žilinskej univerzite otvorili Centrum inovatívnej spolupráce

Žilinská univerzita Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Zamestnanci spoločnosti sú študentom k dispozícii každý pracovný deň.

Žilina 23. októbra (TASR) – Študenti Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA) budú môcť nahliadnuť do zákulisia medzinárodných projektov z oblasti železničnej dopravy, ktorým sa venuje Siemens Mobility Slovensko. Odborníci z inžinierskeho centra spoločnosti im v novootvorenom centre inovatívnej spolupráce v priestoroch univerzity vysvetlia fungovanie technológií, o ktorých sa učia. TASR o tom informovala Adriana Valentovičová z oddelenia marketingu UNIZA.

Ako dodala, nové pracovisko sa nachádza na druhom poschodí v budove susediacej s rektorátom. Zamestnanci spoločnosti sú študentom k dispozícii každý pracovný deň.

"Každoročne zamestnávame približne 30 študentov, väčšina prichádza práve z UNIZA a pracujú na reálnych medzinárodných projektoch. Veríme, že práve vďaka otvoreniu tohto pracoviska budeme môcť byť k študentom ešte bližšie a k dispozícii vždy, keď nás budú potrebovať," uviedol vedúci inžinierskeho centra Siemens Mobility v Žiline Rastislav Kušpál.

Katedra riadiacich a informačných systémov Fakulty elektrotechniky a informačných technológií UNIZA bola prvé desaťročia spojená so železničnou dopravou. Vedúci katedry Aleš Janota podotkol, že za 70 rokov svojej existencie si vydobyla dobré meno v príprave vysokoškolsky vzdelaných odborníkov pre oblasť bezpečného riadenia procesov. "Prepojenie s praxou vždy bolo, je, a aj musí zostať nevyhnutnou súčasťou vzdelávacieho procesu. Otvorenie centra inovatívnej spolupráce je jednou z foriem, ako tento zámer napĺňať," povedal Janota.