Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Načo si dávať pozor pri výbere úveru na auto

Foto: Shutterstock

Často sa stretávame v našich životoch so situáciou, keď nám vzniknú pomerne značné výdavky, no úspory na ich pokrytie nestačia.

Bratislava 11. decembra (OTS) - V takom prípade sa snažíme nájsť najlepšie riešenie s minimálnym dopadom na celú situáciu a našu budúcnosť.

Pre mnohých je jedinou možnosťou úver. Moderné banky ponúkajú spotrebiteľom celý rad úverových programov, no nie vždy sú im ponúknuté aj prijateľné podmienky. Výsledkom je potom neúmerné zadlženie. Len podľa posledných zistení je zadlžený každý tretí obyvateľ Slovenska, pričom náš celkový dlh predstavuje až 36 miliárd €.

Najčastejším problémom je, že nevieme odhadnúť situáciu a zvážiť ju s ohľadom na aktuálne podmienky. Ak si teda nemôžete svoje sny splniť z príjmu, ktorým disponujete a zvažujete že jediným riešením je pôžička na auto, mali by ste ešte pred podpisom zmluvy myslieť na niekoľko dôležitých detailov.

Poznajte svoje práva
Pri kúpe automobilu musíte podpísať celú hromadu dokladov. Kúpno predajnú zmluvu na auto, úverovú zmluvu s bankou, zmluvu o záložnom práve na vozidlo a poistnú zmluvu s poisťovacou spoločnosťou. Nezabúdajte, že v týchto právnych vzťahoch vystupujete ako spotrebiteľ a na základe zákona o ochrane spotrebiteľských práv môžete pred uzavretím transakcie požadovať všetky informácie o zmluvnej strane, ktorá vás v plnej miere zaujíma.

Myslite na každý detail
Konečná cena vozidla sa detailne zohľadňuje až v kúpnej zmluve. Niekedy sa preto od tej, ktorú ste si predtým dohodli - výrazne líši. Sú chvíle, keď sa zákazníkom autorizovaného servisu prezentuje jedna suma ceny vozidla, čím priláka kupujúceho, zatiaľ čo v kúpnej zmluve je to už inak a dôveryhodný zákazník podpíše niečo s čím by nesúhlasil.

Pri kontakte s bankou alebo finančnou inštitúciou si vyžiadajte informácie o celkových nákladoch na nadchádzajúce náklady. To znamená základné a dodatočné platby úveru, poistné, podmienky predčasného splatenia úveru, výška pokút za oneskorené platby atď. Preštudovať by ste si mali všetko, aj keď je zmluva rozpísaná na niekoľko strán. V opačnom prípade a pri podpise nevýhodných podmienok sa konečná cena môže niekoľkonásobne navýšiť a zákazník má potom hlavu v smútku.

Komu platíte?
Pri kúpe auta na úver by ste mali starostlivo zvážiť platobný príkaz ponúknutý na podpis. Obsahuje informácie o tom, kam vaše peniaze pôjdu. Skontrolujte údaje zo zmluvy s údajmi z platobného príkazu - musia sa zhodovať. V opačnom prípade môžete prísť o auto aj peniaze.

Pozor na ostatné výdavky
Cenu mesačnej splátky za auto a váš rozpočet môže navýšiť aj niekoľko ďalších nákladov, ktoré vám v súvislosti s kúpou vozidla vzniknú. Môže to byť povinné poistenie, benzín, údržba a servis. Dane a iné nečakané výdavky, na ktoré by ste si mali na svojom účte nechať dostatočnú rezervu, vďaka ktorej si budete pri splácaní istejší.