Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Ekonomika

Nadácia Pontis už tento štvrtok rozdá prestížne ocenenia Via Bona

Foto: Nadácia Pontis

Nadácia Pontis už tento štvrtok odovzdá prestížne ocenenia Via Bona Slovakia za najlepšie projekty firiem v oblasti zodpovedného podnikania a firemnej filantropie za rok 2012.

Bratislava 8. apríla (TASR-OTS) - Ocenenia sa odovzdajú počas slávnostného galavečera v Refinery Gallery v Bratislave.

Nadácia Pontis tento rok prijala 66 nominácií firiem. Hodnotiaca komisia vybrala do užšieho výberu 22 projektov. Firmy bojujú o ocenenie Via Bona Slovakia v 7 kategóriách: Zelená firma, Skvelý zamestnávateľ, Prozákaznícka firma, Podporovateľ dobrovoľníctva, Dobrý partner komunity, Zodpovedná veľká firma a Zodpovedná malá/stredná firma roka 2012.

O víťazoch v jednotlivých kategóriách rozhodli nezávislé odborné komisie. Trinásty ročník Via Bona tento rok presiahne aj hranice Slovenska. Jedna malá a jedna veľká firma budú Slovensko zastupovať na European CSR Award v Bruseli. Firmy s najlepšími príkladmi zodpovedného podnikania sa prvýkrát porovnajú s lídrami z 27 európskych krajín. Celoeurópsky projekt zastrešujú organizácie CSR Europe a Business in the Community. Spolu s Nadáciou Pontis sa na koordinácii európskeho ocenenia European CSR Award podieľa ďalších 28 organizácií z Nórska, Veľkej Británie, Belgicka, Chorvátska, Českej republiky a z ďalších krajín.

Ocenenia aj tento rok vyzdvihnú príbehy s konkrétnym prínosom pre zamestnancov, zákazníkov, ale aj ľudí a komunity, ktoré to najviac potrebujú. Postupujúce firmy prinášajú inšpiratívne riešenia v oblasti ochrany životného prostredia, pomáhajú zdravotne znevýhodneným, sociálne slabším, seniorom, deťom z detských domovov, ľuďom bez domova či matkám s deťmi v krízových centrách,“ vysvetľuje riaditeľka Nadácie Pontis Lenka Surotchak.

Ocenenie v minulosti získala spoločnosť Orion Nova, ktorá zamestnáva odchovancov z detských domovov vo Veľkom Slavkove. Úspešný bol aj projekt Východoslovenskej energetiky, ktorá v spolupráci s ochranármi znížila úmrtnosť chránených vtákov na stožiaroch usmiestnením špeciálnych chráničiek. Medzi malými a strednými firmami bodovalo internetové kníhkupectvo Martinus.sk, ktoré buduje svoju firemnú kultúru na čestnosti, otvorenosti a zodpovednosti. Neorientuje sa len na zákazníkov, ale aj zamestnancov. Vďaka anjelským drobným, ktoré putujú z predaja kníh, podporuje rodiny s chorými deťmi z Dobrého anjela. Za rozvoj vzdelávania a prístup k zamestnancom získala v minulosti Čestné uznanie spoločnosť Eset. Maxman Consultants vymysleli originálny spôsob ako vzdelávať študentov. Zamestnanci pre nich organizujú pravidelné bezplatné prednášky odborníkov a úspešných ľudí, ktorí im odovzdávajú svoje skúsenosti z praxe.

Galavečerom budú sprevádzať Monika Smolová z Nadácie Pontis a moderátorská dvojica Daniel Baláž a Pavol Hubinák. Počas večera vystúpia pod vedením violončelistu Jozefa Luptáka afterPhurikane, Boris Lenko, Jozef Lupták a Cello Coloseum. Na záver sa k nim pridá Marián Varga. Ba úvod zaznejú bubny vďaka deťom so sluchovým postihnutím zo Spojenej školy internátnej na Hrdličkovej ulici v Bratislave pod vedením známeho hudobníka Eddyho Portellu v rámci ich pripravovaného výnimočnému projektu Tortola Drums.

Via Bona Slovakia bude opäť prepojená s Business Leaders Band. Ide o netradičnú kapelu zloženú z topmanažérov a profesionálnych muzikantov, ktorá vznikla pri príležitosti minulého ročníka odovzdávania prestížneho ocenenia. Hraním v kapele sa snažia šíriť etiku, transparetnosť a boj firiem proti korupcii.

Slávnostné odovzdávanie prestížnych ocenení môžete sledovať v priamom prenose na www.teraz.sk so začiatkom o 19,00 hod.