Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Nadácia Zastavme korupciu vyzýva vládu na odvolanie 2 členiek Rady ÚVO

Na archívnej snímke uprostred predseda vády SR Igor Matovič spolu s členmi vlády SR. Foto: TASR – Jakub Kotian

Jednou z členiek, ktorá by podľa nadácie mala byť odvolaná, je Eva Hečková. Poukazuje na to, že pôsobí zároveň v Rade ÚVO aj v štátnych hmotných rezervách.

Bratislava 26. marca (TASR) – Nadácia Zastavme korupciu vyzýva premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) a vládu na odvolanie dvoch členiek Rady Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Hovorí o konflikte záujmov.

Jednou z členiek, ktorá by podľa nadácie mala byť odvolaná, je Eva Hečková. Poukazuje na to, že pôsobí zároveň v Rade ÚVO aj v štátnych hmotných rezervách. Nadácia súčasne tvrdí, že jej manžel predal jej nadriadenému lukratívne byty za cenu výrazne pod trhom. Podotýka, že Rada ÚVO rozhoduje napríklad o odvolaniach verejných inštitúcií, ak sú nespokojné s výsledkami kontroly ÚVO. "Aktuálne bude posudzovať aj predražené tendre na rúška a respirátory, ktoré štátne rezervy podpísali v marci tohto roka," zdôraznila nadácia.

Nadácia Zastavme korupciu zároveň vyzvala ešte predošlého premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), aby z Rady ÚVO odvolal tiež Ninu Komorníkovú. Tá podľa nadácie ako vysoká úradníčka ministerstva školstva zodpovedala za nákupy, ktoré získali firmy Ivana Kmotríka.

"Ich manažérom a spoluvlastníkom v tom čase bol Pavol Komorník, vtedajší partner a v súčasnosti manžel úradníčky ministerstva. Práve za tieto zákazky získalo ministerstvo od Úradu pre verejné obstarávanie nedávno pokutu vyše 40.000 eur za konflikt záujmov a zároveň ministerstvu vyčítalo, že ho neriešilo. Konkrétne išlo o nákup stravovacieho systému od Kmotríkovej firmy GGFS. Podľa úradu ministerstvo navyše pri súťaži porušilo viacero zákonov," skonštatovala nadácia s tým, že Komorníková sa voči prvostupňovému rozhodnutiu úradu ohradila. Prípad sa tak dostal pred Radu ÚVO, ktorej je členkou.