Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Najdôležitejším obchodným partnerom Nemecka zostala i v roku 2023 Čína

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Objem dovozu a vývozu vo výške 253,1 miliardy eur bol o 700 miliónov eur vyšší ako obchod s tovarmi s USA.

Wiesbaden 14. februára (TASR) - Čína si v minulom roku udržala pozíciu najväčšieho obchodného partnera Nemecka, tesne pred Spojenými štátmi. Objem dovozu a vývozu vo výške 253,1 miliardy eur bol o 700 miliónov eur vyšší ako obchod s tovarmi s USA. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá sa odvolala na v stredu zverejnené údaje nemeckého štatistického úradu.

Nemecký obchod s tovarom s Čínou v porovnaní s predchádzajúcim rokom klesol o 15,5 %. Napriek tomu bola ľudová republika najdôležitejším obchodným partnerom Nemecka už ôsmy rok po sebe. Obchod so Spojenými štátmi mierne vzrástol o 1,1 percenta.

"Dominantné postavenie Číny v zahraničnom obchode s Nemeckom sa rozpadá," napísala v nedávnej štúdii spolková organizácia zahraničného obchodu Germany Trade and Invest (GTAI). Hlavným dôvodom je oslabovanie čínskej ekonomiky. "Prispieva k tomu kríza v oblasti nehnuteľností, geopolitické riziká vo vzťahu k USA a oslabenie priemyselných investícií," uviedla.

Rovnako ako v predchádzajúcich rokoch zostalo tretím najdôležitejším obchodným partnerom Nemecka Holandsko s vývozom a dovozom v celkovej hodnote 214,8 miliardy eur, čo bol pokles o 5,5 %.

Nemecké priame investície v Číne dosiahli vlani rekordných 11,9 miliardy eur


Nemecké priame investície v Číne sa vlani zvýšili o 4,3 % na rekordnú úroveň 11,9 miliardy eur a zväčšil sa aj ich podiel na celkových investíciách krajiny v zahraničí. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa v stredu odvolala na údaje kolínskeho ekonomického inštitútu (IW).

Nemecké firmy naďalej vo veľkom investujú v Číne napriek výzvam vlády, aby znížili svoju angažovanosť, a prudkému obmedzeniu štátnych investičných záruk pre túto krajinu. Podľa správy inštitútu IW nemecké spoločnosti investovali v Číne za posledné tri roky toľko ako za predchádzajúcich šesť rokov. Napriek tomu boli nemecké investície v Číne za posledné štyri roky financované výlučne z reinvestovaného zisku a firmy takisto sťahovali kapitál.

"Môžeme predpokladať, že naďalej pretrváva rozdelenie medzi niekoľko veľkých spoločností a väčšinu malých a stredných podnikov," uviedol v správe Jürgen Matthes, ekonóm inštitútu IW. "Iné štúdie a neoficiálne dôkazy podporujú tézu, že niektoré stredné a malé podniky sa snažia obmedziť svoju angažovanosť v Číne alebo dokonca úplne odísť," dodal.

Z aktuálneho prieskumu Nemeckej obchodnej komory v Číne vyplýva, že podiel nemeckých firiem, ktoré opúšťajú čínsky trh alebo o tom uvažujú, sa za posledné štyri roky viac ako zdvojnásobil na 9 %.

Celkové nemecké priame zahraničné investície vlani klesli na 116 miliárd eur z približne 170 miliárd eur v roku 2022, keďže najväčšia európska ekonomika sa pohybovala na pokraji recesie, uvádza sa v správe IW. Podiel investícií v Číne na celkových nemeckých investíciách v zahraničí vlani vzrástol na 10,3 %, čo je najvyššia úroveň od roku 2014, zatiaľ čo nemecké priame investície inde v Ázii stagnovali na úrovni približne 8 %.

Podľa predbežných v stredu zverejnených údajov nemeckého štatistického úradu zostala Čína v roku 2023 už ôsmy rok po sebe najdôležitejším obchodným partnerom krajiny.

Vládna koalícia kancelára Olafa Scholza je rozdelená v názore na to, do akej miery je potrebné znížiť riziko expozície voči Číne, pričom Scholzovi sociálni demokrati sa usilujú o menej razantné škrty ako menší koaliční partneri, liberálni slobodní demokrati a strana Zelených.