Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Rusku dosiahla v minulom roku najvyššiu hodnotu od r. 2008

Ilustračné foto Foto: flagpedia.net

Nízke ceny ropy a sankcie, ktoré západné krajiny uvalili na Rusko za kroky Moskvy voči Ukrajine, spôsobili prudký pokles hodnoty rubľa. Výsledkom je rast cien viacerých tovarov.

Moskva 1. januára (TASR) - Inflácia v Rusku prekročila v minulom roku 11 %, čo je najvyššia hodnota od roku 2008. Oznámil to v stredu 31. decembra ruský štatistický úrad Rosstat, ktorý zverejnil predbežné údaje. Informovali o tom agentúra DPA a server BBC.

Podľa Rosstatu vzrástli spotrebiteľské ceny v minulom roku o 11,4 %, zatiaľ čo v roku 2013 predstavovala miera inflácie 6,5 %. V decembri, keď rubeľ zaznamenal jeden z najväčších prepadov, sa spotrebiteľské ceny zvýšili oproti novembru o 2,6 %.

Vzrástli najmä ceny potravín, pričom za celý rok ich rast dosiahol 15,4 %. Len v decembri sa ceny potravín zvýšili medziročne o 14,4 % a medzimesačne o 3,3 %. Čo sa týka nepotravinových produktov, ich ceny sa v priebehu minulého roka podľa štatistického úradu zvýšili o 8,1 % a ceny služieb o 10,5 %.

Nízke ceny ropy a sankcie, ktoré západné krajiny uvalili na Rusko za kroky Moskvy voči Ukrajine, spôsobili prudký pokles hodnoty rubľa. Výsledkom je rast cien viacerých tovarov. Konečné údaje o inflácii zverejní Rosstat 12. januára.

Experti ale upozorňujú, že ceny budú v rýchlom raste pokračovať aj v tomto roku, keďže dovážané tovary sa pre slabý kurz rubľa prudko predražujú. Ruská centrálna banka minula na podporu meny už miliardy dolárov, čo sa odrazilo aj na jej devízových rezervách. Najnovšie oznámila, že za týždeň končiaci sa 26. decembra klesli jej devízové rezervy na 388,5 miliardy USD (319,99 miliardy eur). To je o 10,4 miliardy USD menej než týždeň predtým. Ku koncu novembra dosahovali devízové rezervy ešte 420 miliárd USD.

Medzitým Rusko po banke VTB poskytlo pomoc ďalšej finančnej inštitúcii, tentokrát banke Gazprombank. Viaceré finančné inštitúcie totiž v dôsledku sankcií nemajú prístup k zahraničným trhom. V stredu 31. decembra ruská vláda kúpila v rámci záchranného plánu akcie Gazprombank v hodnote takmer 41 miliárd rubľov (566,79 milióna eur). Deň predtým VTB, druhá najväčšia banka v krajine, oznámila, že štát ju podporil sumou 100 miliárd rubľov. Peniaze získala zo štátneho Fondu národného bohatstva v rámci vládneho plánu rekapitalizácie ruského bankového sektora.

(1 EUR = 1,2141 USD; 1 EUR = 72,3370 RUB)